Пропускане към основното съдържание

Рекетът на Blizoo - ново начало

Анализ на Христо Христов

Човек и добре да живее се сблъсква с кабелния оператор Blizoo. За своите премеждия и опита му преди няколко години да ме рекетира, подробно описах в две публикации в блога.

Рекета на Blizoo
Рекета на Blizoo - Развръзката

За съжаление въпреки своята неприязън и огорчение към телевизионния оператор, преди година се наложи да сключа договор с тях. Простата причина е, че нямах друг избор. В блока, в който живея те са единственият доставчик на Интернет и телевизия. Реших все пак да стисна зъби и да рискувам. Все пак фирмата бе закупена от телекомуникационния гигант (за размерите на България естествено) Мтел. А и след толкова много оплаквания и недоволни клиенти все се надявах, че на някого от мениджърите му е светнало, че не може да се продължава по този начин и е необходима промяна.

А дано, ама на дали!

Не мога да си изкривя душата и да не кажа, че с някои дребни забележки взаимоотношенията ни си вървят добре. Само че, както често става в България, много хубаво се оказва, че не е на хубаво. Мтел решиха да пуснат свои платени спортни канали. Като човек, който не се вълнува от спорт, това не ме впечатли и подминах с лека ръка новината. Когато си пуснах телевизора обаче нещата стояха по друг начин. Изведнъж между филмовите ми канали се появиха три празни канала, които трябваше да прескачам. Неудобно!!! Отидох до офис на Blizoo, за да се оплача. Казаха ми да постискам малко зъби и всичко ще се върне по старо му, както си е било. След няколко седмици на празните канали започна да се появява и образ и картина от спортни събития. Днес обаче получих много забавен SMS от Blizoo.


Както сами виждате от текста на латиница (все си мисля, че като живеем в България е логично да се пише на български език, а не „шльокавица”), безплатното гледане на спортните канали на Мтел ще бъде до 31 март. После ще ми се начисляват по 1.99 лв. на месец. Обърнете внимание, че това не е съобщение, което ме уведомява за конкретна възможност или предлагана нова услуга, а директно ми казва, че съм включен към нея и ще трябва да си плащам и ако не заявя своето изрично желание за отказ месечната ми сметка ще набъбне.

Добре, не искам да си плащам за тази услуга, защото не ме вълнуват спортните канали предлагани от Мтел. Всъщност, както сами виждате от текста на съобщението, никъде не пише, че SMSът за отказ е безплатен. С други думи добавят ти нежелана платена услуга и след това ти искат пари, за да не я използваш. Това твърдение предстои да го потвърдя в месечната си сметка, но никъде не пише, че е безплатно.

И така изпращам съобщението за отказ, както е описано. От Blizoo получавам ново съобщение (разбира се отново написано на „шльокавица”).


Уведомяват ме, че отказът ми е приет и до 24 часа каналите Мтел Спорт ще са премахнати от моята програмна схема. Сега прочетете пак първото съобщение и ще изпаднете в недоумението, в което изпаднах аз. Значи уж до 31 март каналите Мтел Спорт ще бъдат налични безплатно, а изведнъж се оказва, че ако не желая да си плащам след това за тях ми ги спират след 24 часа или почти 4 седмици по-рано. Честно казано въобще не ме вълнуват каналите Мтел Спорт и нямам желание да ги гледам, но този механизъм е изключително заблуждаващ и подвеждащ за клиентите. Никъде не се казва, че ако веднага се изпрати SMS за отказ от плащане на каналите, те веднага ще бъдат спрени, а не след 4 седмици, когато изтече безплатния период. Също така никъде не се обяснява след като тези канали се изключат от програмната ми схема, това означава ли, че просто ще си продължат да ми стоят празните канали и ще трябва да ги прескачам постоянно. Е разбира се, лекото неудобство може да се реши ако все пак размисля и си платя. Механизмът е прост и се класифицира от българското законодателство като заблуда на потребителите.

Друг момент от кампанията на Blizoo, който буди най-голям притеснение е, че не можеш да се откажеш от платените канали без да изпратиш до непознат за теб номер своето ЕГН. А то по закон се води лична информация и трябва фирмата, която го изисква да бъде регистрирана като администратор на лични данни. Дали Blizoo са регистрирани може всеки да провери в сайта на комисията за защита на личните данни, но телефонният номер, от който се получава въпросното съобщение няма как да бъде проверен дали е собственост на Blizoo. За това всички трябва да се доверим на текста в съобщението, че то идва от въпросната фирма. Никъде не се споменава за опция, че можеш да заяви отказ от въпросните канали в офис на компанията. Така други опции освен да си изпращаме личните данни на непознат номер не ни остава.

Нищо лично нямам към Мтел (е може би малко към Близу), но след като си позволяват да ми прилагат евтини трикове, за да изкарат някой лев от джоба ми, а не го си го заработват, то аз като клиент и данъкоплатец пък ще се обърна към Комисията за защита на потребителите и Комисията за защита на конкуренцията. Интересно ми е да видя дали и те ще смятат като мен, че подобни номера са заблуждаващи за потребителите и реално могат да бъдат определени като нелоялна търговска практика.

Всеки, който смята, че публикацията е интересна и иска да чете и други такива, може да хареса страницата на блога Икономика и общество, за да вижда най-новите публикации в блога.


Коментари

 1. Освен върнатия неясно платен или безплатен SMS аз преди това звъннах на платения (макар и на 1 градски раговор) национален телефон на Близу, защото телефона от който получих съобщението не ми е познат, а ми искат ЕГН. Там на запис ти обясняват, че нямаш мърдане вече са ти натресли разход, за който не си давал съгласие.

  ОтговорИзтриване
 2. безплатен е смс-а

  ОтговорИзтриване
 3. Емил Петков9 март 2017 г., 2:27

  Здравейте!
  Искрени благодарности на г-н Христов за ангажимента и труда да опише и информира за цялата ситуация със старите задължения и колекторите. Мен конкретно ме засяга случай като този със СМС-а описан по горе. Аз получих също такъв СМС, и си зададох същите въпроси. Междувременно попаднах на тази тема в блога, което ми помогна да изясня действията си.
  Не съм пращал обратен СМС за отговор за да не дам каквото и да е основание за допълнителна комуникация по този начин. Преди 10 мин. имах разговор със служител на Близу по въпроса. Казах, че не съм искал каналите, и поисках да ги премахнат от пакета ми. Попитаха ме дали искам на момента или в края на промоционалния период 31.03.17. Заявих че не искам такива нежелани услуги, но оставих каналите до края на март- да видим! Попитах също дали получения СМС е платен, на което ми отговориха че "не би трябвало". Аз заявих, че ако излезе във сметката ми на края на месеца - тръгвам по инстанции! Служителя беше разбран и отзивчив. Остава да видя в края на месеца, дали всичко е направено коректно в действителност. Предполагам, че може да има запънка заради това ,че не поисках да спрат каналите веднага. Ще видим!

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…