Пропускане към основното съдържание

Подменят ли историята ни?


Покрай разразилата се предизборна кампания нашумя и един скандал относно кой как чете и тълкува българската история. На прицел тук бяха схващанията на учителят по история Емил Джасим. Той разбуни духовете със своите схващания за това по какъв начин е преминало турското робство. В своя лекция на TED, Джасим разказва за това че турското робство е литературен термин, а не исторически. Вглеждайки се в изворите на историята той прави прочит, че присъствието на български църкви, наличието на чорбаджии и водене на спокоен живот при плащане на данъци, не са признаци за робство или издевателство над българския народ. Най-шокиращо за масовият читател е схващането на Джасим, че по времето на цар Симеон Велики не е имало „Златен век”. Българската територия не се е разпростирала на три морета, защото държавата ни е имала много малък излаз по бреговете и ги е владяла само няколко години.Проблемът тук според мен освен, че думите на Джасим се преекспонират политически в момента, е че той прави своите изводи на избрани от него факти, а не на база цялото. Да, определено са интересни идеите му, но удобно пропускат доста голяма част други факти като насилственaта промяна на вярата. "Кръвният данък" също трудно ще мине за литературна хипербола или пък Баташкото клане.

Това, на което акцентира е процес на покоряване на една страна от друга. Естествено, че турците няма да започнат да избиват населението от единия край до другия на страната. Те просто го използват, за да подсилват икономическтата си (със събиране на данъци) и военна (с вземане на деца за еничари) мощ. Иначе полза от това, че са завладели една територия нямат. Всичко това обаче не изключва издевателствата и зверствата над българския народ и всеки, който изяви желание да бъде свободен и да не живее по правилата налагани от Турската империя.

В основата на теориите му стоят уж исторически сведения, а не литературни произведения. Относно Баташкото клане например въчинението на Робърт Джаспър Мор „Под Балкана“, заедно с репортажите на Макгахан във вестник „Дейли Нюз“ се казва:

„Убиването на старейшината Трендафил било извършено крайно варварски. След като му извадили очите и му изтръгнали зъбите, набили го на кол и го опекли жив сред кръг от жени, заставени от башибозуците да останат зрители до неговата смърт. На друг човек отрязали краката, ръцете, носа и ушите.“

„Жени, момичета и деца били избивани в къщите и по улиците, докато много мъже били закарани на дръвниците и били обезглавени със саби. Много малко успели да убегнат, болшинството от жителите били убити в условия на огромно варварство.”

„Бременни жени били разпаряни и техните неродени деца са били изваждани на байонетите на башибозуците. Други къщи, в които 20, 30 или дори 40 жени са се били затворили, са били изгорени заедно с тях.”

Продължавайки аналогично разсъжденията на Джасим можем да кажем, че България в момента изживява своя най-голям Златен век. Като част от Европейския съюз можем да кажем, че сме с излаз на няколко морета, много българи се прославят по целия свят с постиженията си в редица области, БВП-то на страната ни или това, колко сме богати, е най-голямото до сега постигано и т.н. Но всички знаем каква е реалността.
Идеите на Джасим са интересни и дръзки тълкования на исторически факти, но те само показват, че Турската империя е позволявала относително нерепресиран начин на живот на всеки, който изпълнява нейната воля и се подчинява безусловно. Това обаче не е пълната картина, а просто избрани моменти от историята поднесени в добре опакован вид.

Въпреки че Джасим не акцентира върху тези си схващания в опита си за политическа кариера, те бяха използвани от опонентите му и се стигна до там, че той смята да съди медии, които са го атакували неправомерно.

Аз лично смятам, че всеки има право да вярва в каквото си пожелае, включително и в това, че турците са били извънземни, които са искали да колонизират земята. Все пак публичното пропагандиране на подобни схващания, които изкривяват историята като поставят акценти само на избрани моменти, е вредно.

На скоро гледах едно интервю със Светлин Наков (създател на "Софтуерен университет" ООД), който каза, че дигитализацията на книгите е предпоставка за промяна на историята в бъдеще. Днес много от нас помним написаното в книгите и те не могат да се изтрият. Както се е доказало във вековете, колкото и много книга да са били изгорени, написаното винаги е успявало да се запази и да си пробие път. Когато книгите бъдат изцяло дигитализирани обаче с лекота тяхното съдържание може да бъде променено във всяка една.

Именно за това е и важно да познаваме и съхраняваме историята си. Преди няколко години от друга политическа партия се опитаха да наложат схващането, че по-българските земи не е имало турско робство, а турско присъствие. Тогава обществото реагира остро на това схващане, защото познаваше историята си. Днес остротата изглежда претъпена. След няколко години отново ще ни залеят с подобни схващания. Ако не се противопоставяме категорично, след няколко поколения историята ни може да бъде до такава степен изменена, че да се окаже, че българите от онова време са били варвари, които са избивали невинно турско население случайно преминаващо през страната ни.

Всеки, който смята, че публикацията е интересна и иска да чете и други такива, може да хареса страницата на блога Икономика и общество, за да вижда най-новите публикации в блога.


Коментари

 1. Лекцията на Емил Джасим е отпреди три години... Досега пълно мълчание, повтарям . цели три години... И изведнъж - бум! - вижте какво казва Емил Джасим от (много е важна тази добавка!) "Да, България"... Всеки да си прави сам изводите дали тези, които раздухаха въпроса, са се загрижили за българската история, или ги стяга чепикът на друго място...

  ОтговорИзтриване
 2. Да се занимаваш с политика не е от най-приятните неща света :) Опонентите ти търся всякаква възможност да те злепоставят. Например Тръмп също го атакуваха за изказвания от преди доста години. Не адмирирам политическите интриги и медийния линк на хора, но както се казва, всеки си носи кръста :)

  ОтговорИзтриване
 3. Досега не съм чул за Емил Джасим. Разбрах за него от вашата публикация. Накарах се да направя обстойно проучване. И само едно мога да кажа- ако ще отида да гласувам на изборите г-н Емил Джасим
  ще има моят глас.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Живеем в демократична страна. Всеки има право да гласува, за когото сметне за добре. Важното е да упражните своя глас :)

   Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…