След публикации в блога Икономика и общество, КЗП спря SMS-ите на Mtel

В разпространено днес становище на Комисията за защита на потребителите (КЗП), става ясно, че е преустановено изпращането на SMS-и за трите спортни канала Мtel Sport 1, Mtel Sport 2 и EDGE sport, с които доставчикът изискваше от потребителите да върнат съобщение с текст STOP и своето ЕГН, за да ги деактивират и да не заплащат месечна такса за тях след изтичането на промоционалния период за въвеждането им.


Абонатите на цифровата телевизия няма да заплащат за тези канали след 31.03.2017г., ако изрично не заявят желанието си да ги получават. Услугата е предплатена и няма да бъде предоставена, в случай че клиентът не внесе месечната такса в аванс.

Доставчикът се ангажира и с това да възстанови месечните абонаменти на всички свои клиенти, които са решили да продължат да гледат каналите в периода април-юни срещу заплащане, но спортното съдържание не е било достатъчно атрактивно за тях.

Новите правила са потвърдени и на сайта на търговеца, както и в телевизионната реклама.

До промяната се стигна след намесата на КЗП във връзка с получени сигнали от граждани и информация, разпространена в социалните мрежи се казва в становището на комисията. След като веднага се появи публикация за акцията на Blizoo и Мтел в блога "Икономика и общество", такава бе поместена и в сайта Economic.bg, но броени минути след това мистериозно изчезна. Въпреки това тя бе препубликувана и от няколко по-малки регионални и спортни сайтове като например www.kotasport.com. Така на практика в началото на скандала единственото място в интернет, на което можеше да се прочете за него бе блогът "Икономика и общество".

От КЗП обръщат внимание на потребителите да следят информацията във фактурите си за предплатените услуги, за да се избегне предоставянето на незаявени такива и при съмнение да сигнализират в КЗП.

Всеки, който смята, че публикацията е интересна и иска да чете и други такива, може да хареса страницата на блога Икономика и общество, за да вижда най-новите публикации в блога.