Пропускане към основното съдържание

Космическата одисея на Булсатком

Анализ на Христо Христов


Може би единици ще бъдат тези, които четат този текст и датата 10 април 1979 г. говори нещо. За да ви спестя време за търсене в Google ще ви припомня, че на този ден България става шестата страна, изпратила човек в Космоса, след СССР, САЩ, Чехословакия, Полша и ГДР. В 20,34 часа московско време от космодрума в Байконур е изстрелян космическият кораб "Союз-33", пилотиран от летеца-космонавт на СССР Николай Рукавишников и българския космонавт изследовател майор Георги Иванов. Близо 40 години по-късно в технологичната история на България се започва нова глава. Този път тя не се пише от българо-съветската дружба, а от една от най-динамично развиващите се български компании - Булсатком. Само след броени дни на 15 юни в орбитата ще бъде изстрелян първият български геостационарен комуникационен сателит BulgariaSat-1.

Пътят, който извървяват двамата съоснователи и мениджъри на Булсатком Максим Заяков и Пламен Генчев е дълъг и осеян с препятствия. Идеята им се е зародила още през 2006 г., но от нев до проекта изминават 8 години и така на 15 октомври 2014 г. те представят за първи път пред обществеността проекта за изстрелване на първия български частен сателит. Оттогава изстрелването на сателита се отлага на няколко пъти поради различни причини, но след по малко от месец, на 15 юни тази година от Кейп Канаверал ще бъде изстреляна ракетата Falcon на SpaceX, която ще изведе в орбита сателита. Инвестицията, която прави Булсатком е за 235 млн. долара.

Българският спътник е наречен България Сат-1 (Bulgaria Sat-1) и е произведен от световния лидер в този бранш Space Systems/Loral. Компанията е изработила множество такива съоръжения, излъчващи сигнал от разстояние на 36 хил. километра до повърхността на Земята. Комуникационните спътници предоставят широк диапазон от услуги - като се започне от интернет връзка в отдалечени райони, цифрово радио, комуникационни връзки за кораби и самолети и се стигне до Ултра HD телевизия директно до дома.

По думите на изпълнителния доректор на Булсатком Максим Заяков, компанията ще използва 46% от капацитета му за собствено излъчване на едноименния доставчик на телевизия в България и на дъщерното дружество „Поларис Медия“ в Сърбия. Останалата част от капацитета на сателита пък ще бъдат отдавани под наем, което е ново перо в приходите на компанията. Фокусът на сателита ще бъде върху Балканите, а апетитите и конкуренцията тук не са малки.


Услугите, които ще предлага търговският сателит, включват сателитна телевизия DTH с включени много повече HD и 4K канали за крайни потребители, нови услуги, свързани с интерактивните възможности през сателит, комуникации тип точка до точка и точка до много точки за корпоративни клиенти, криптирани VSAT канали за корпоративни клиенти (например банки, държавни институции, включително за стратегически обекти), както и услуги по заявка за моментно използване на сателитния капацитет за нуждите на телевизия при осъществяване на ТВ репортаж от всяко място с една малка антена, монтирана на покрива на кола. 

BulgariaSat 1 ще се управлява изцяло от България, за разлика от редица други подобни спътници, които не се оперират от родината на компаниите собственици, а от чужда страна.

Екипът се състои от 25 човека, като само един не е българин. Двете наземни станции са до София и до Велико Търново, избрани заради т. нар. „девирсификация“ - различна влажност на въздуха, структура на почвата, климат и др. Ръководи се от Петър Петков, директор „Проучване и развитие“, България Сат, който е работил за Space Systems Loral, САЩ, производител на българския сателит. През 2004 г. и 2006 г. Министерството на отбраната на Р. България го награждава два пъти за принос към изграждането и осигуряването на комуникационните и информационни системи за международните операции на Българската Армия.

И ако за повечето хора фразата „Цели се в луната! Дори и да не уцелиш ще попаднеш сред звездите!“ е поредният израз превърнал се в клише, за българската компания Булсатком, той е философия и начин на работа, който я е превърнал в най-големият доставчик на пазара и й помага да пише история.

Коментари

  1. Освен датата 10 април 1979 помним и 7 август 1981.
    Тогава бе изстрелян първият български сателит "България-1300“ - апарат, направен изцяло в България. Освен него има още поне три такива, изцяло с българска апаратура, но направени в Русия.
    Добре е, че България се връща донякъде в Космоса, макар и с комуникационен, а не с изследователски сателит. (и не произведен у нас)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…