Аутсорсинг индустрията генерира над 70% от търсенето на офиси


Над 70% от търсенето на офис площи под наем е генерирано от аутсорсинг индустрията, показват данните на консултантската компания за бизнес имоти Forton, стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония.

Дружествата от сектора на изнесените услуги остават ключов фактор на наемния пазар на офиси, следвани от фармацевтичните компании и финансовия сектор. Търсенето от страна на аутсорсинг бизнеса е продиктувано от разрастването на операциите и обезпечаване на бъдещи разширения. Това се потвърждава и от данните на Българската аутсорсинг асоциация, според която приносът на тази индустрия за 2015 е 3.4% от БВП на страната, а прогнозата е до 2020 г. този дял да нарасне до 6%.

Търсенето на площи от аутсорсинг бизнеса е насочено както към София, така и към големите градове на страната за позициониране на втори офис.

Тази година фокусът на индустрията е върху Бургас, който бе отличен през 2016 г. като „Град с най-голям потенциал за аутсорсинг растеж“. В морския град ще се проведе традиционната годишна конференция на аутсорсинг индустрията, съпътствана от официална церемония по връчване на технологичните награди в сектора.

За втора поредна година Cushman&Wakefield Forton е генерален спонсор на конференцията и участник в панелите. В новото издание изпълнителният директор на компанията Михаела Лашова ще представи пред участниците новото поколение офис площи и актуалните тенденции на наемния пазар.

„Свидетели сме на това как технологичният бум променя средата около нас и инвеститорите в офис площи трябва да се съобразяват с това. Тенденции като работата от вкъщи, липсата на фиксирано работно място и гъвкавото вътрешно разпределение на офисите, ще стават все по-забележими на пазара. Ще нарастват и изискванията на наемателите към енергийната ефективност и оползотворяването на ресурсите, тъй като самата корпоративна култура се променя“, коментира Михаела Лашова.

Тази година аутсорсинг конференцията ще се проведе в Smart Business Center, който бе изграден в отговор на интереса и търсенето на офис площи в Бургас. Бизнес центърът е първата и единствена до момента Клас А офис сграда в Бургас и предлага 7 053 кв. м офиси от отворен тип и 2 489 кв. м търговски площи, включващи различни удобства за наемателите. Сградата е проектирана и изпълнена така, че да осигурява максимален достъп на естествена светлина, покрива всички технически параметри за този клас и осигурява възможност за 24-часов режим на работа.

Всеки, който смята, че публикацията е интересна и иска да чете и други такива, може да хареса страницата на блога Икономика и общество, за да вижда най-новите публикации в блога.