68% от българите искат да отслабнат преди началото на летния сезон


В съвременното ни ежедневие все по-малка част започва да заема спортната ни активност. Заседналият начин на живот вреди на организма и така неусетно се трупат нови и нови килограми. Ето и защо според представително проучване на Алфа Рисърч, проведено през май 2017 г. сред градското население в страната, 68% от българите признават, че биха искали да отслабнат, за да посрещнат летните месеци в добра физическа форма.

Добрата фигура не е просто естетика, а огледало за това как се чувства човек. Според статистиката със затлъстяване са малко над 33 процента от българите, а около 150 000 деца са с наднормено тегло. Това се отразява на тяхното здравословно състояние, а от тук пад и върху ежегодните разходи за здравеопазване. В Бюджет 2017 здравеопазването бе един от секторите, в които се предвиди увеличаване на средствата.

Данните от проучването на Алфарисърч показват, че страхът от напълняване е проблем за ¾ от жените и за над половината от мъжете в страната. Близо 40% от жените се притесняват да се съблекат по бански на плажа и като цяло искат да подобрят фигурата си, докато при мъжете този процент е едва 17%.

Трите най-популярни начина за справяне с излишните килограми сред българите са спазването на специален хранителен режим, увеличената физическа активност и засиленият прием на вода. 76% от анкетираните смятат, че водата спомага и за по-добро здравословно състояние.
Тя е онзи незаменим елемент, който дарява живот на клетките, като участва в преноса на кислород и хранителни вещества до клетките на организма, в обмяната на веществата в организма и в поддържането на телесната му температура. Водата пречиства от токсините и възстановява жизнеността на организма.

Не случайно и компаниите производители на бутилирана вода в България се отнасят отговорно към здравето на потребителите. По случай Международния Ден на водата, който бе на 22 март, близо 50 доброволци раздаваха DEVIN минерална вода на централни локации в столицата.

Мъжете споделят, че през лятото пият средно 2,6 литра вода, докато при жените тази цифра е 2,1 литра. За сравнение, през студените месеци консумацията на вода е почти наполовина по-малка.


Световната здравна организация препоръчва през летните месеци да се пият до 2,9 л течности за мъжете и до 2,2 л за жените. Правилото за редовно и балансирано хранене е валидно през всеки сезон, но е добре през лятото да приемаме достатъчно течности, да се движим активно и да прекарваме повече време сред природата“ – коментира д-р Райна Стоянова, диетолог и експерт по здравословно хранене.

Експертите твърдят, че можем да свалим няколко килограма само като заменим всички останали напитки – алкохолни, безалкохолни или подсладени – с вода. Тя е чист, натурален продукт и не съдържа калории. Освен това, водата пречиства организма, съдейства за освобождаването от всичко излишно и разгражда мазнините по естествен начин.


Водата е важна част от всяка комплексна програма за намаляване на теглото. Препоръчително е да пием по чаша вода 15-30 минути преди хранене и 1-1,5 часа след това.

Според д-р Стоянова, засиленият прием на вода не само пречиства организма, но води до подобряване на настроението и самочувствието. А кога, ако не през лятото, да се насладим на перфектната си форма?

*Резултати от проучване на Алфа Рисърч, проведено сред пълнолетното население в големите градове през май 2017 г.

Всеки, който смята, че публикацията е интересна и иска да чете и други такива, може да хареса страницата на блога Икономика и общество, за да вижда най-новите публикации в блога.