Добрич - град на Детелинки


Замисляли ли сте се кога за последно чухте някакви новини от Добруджа? Да, днес сте прочели поредната доза новини около екоказуса с Калиакра, но преди това? Мълчанието за тази част на България упорито не бе нарушавано с години. Преди няколко месеца написах един материал за тъжната гледка, в която се е превърнало сърцето на Златна Добруджа – град Добрич. Публикацията „Град в полуразпад“ се превърна веднага в най-четения материал от началото на съществуването на моя блог. Той бе видян от 12 978 души.

След суджукгейт, в края на миналата седмица дойде и забрана от страна на министъра на околната среда и водите за развитие на икономически дейности около Калиакра. Забраната обаче заобикаляше големите ветрени паркове и голфигрища, а удряше и малкото останал поминък на населението в крайморска Добруджа. Разразилият се скандал веднага предизвика намесата на Министър председателя Борисов и заповедта бе отменена. Казусът все още не е приключил, защото заповедта е издадена въз основа на осъдително решение срещу страната ни и ако тя не го изпълни ще трябва да плаща ежедневно санкции. Така в момента целият държавен капацитет е насочен към намирането на компромисно решение, което да удовлетвори, както собствениците на земи и развиващите бизнес в района на Калиакра, така и екологичните организации и в същото време да се спазят законите.

Някак си тихомълком в тази суматоха се прокрадна една новина, която дори няма и да достигне до националните медии. С решение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството  (МРРБ) се назначава нов съвет на директорите на ВиК - Добрич. В него влизат влизат Детелина Николова, Тодор Гикински, Мария Тодорова, както и досегашният член Саркис Караджиян. Предстои назначаването на прокурист и изпълнителен директор на водното дружество измежду членовете на съвета. От тези лица най-скандална е фигурата на бившия кмет и областен управител Детелина Николова.

Преди няколко седмици първа копка на водния цикъл в град Добрич направи и министърът на околната среда и водите Нено Димов. Общата стойност на проекта е 114 901 132 лв., от които 86 227 183 лева е размерът на безвъзмездната финансова помощ по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020". Тези пари разбира се ще минат през “ВиК -Добрич“. То е акционерно дружество, в което мажоритарен собственик е държавата чрез Министерството на регионалното развитие и благоустройството, със 75.39% дял. МРРБ пък назначава нов управителен съвет, в който включва и спорната фигура на бившия кмет и областен управител Детелина Николова. Самата Николова няма инженерно образование и не познава пряко работата на дружеството. Това обаче явно не безпокои министъра.

За плачевното състояние, в което се намира днес градът отговорност може да се търси от дългите години на бездействие от страна на няколко кметове. Действащ към момента кмет е Йордан Йорданов, който е и един от най-младите в страната. Той бе избран като своеобразна форма на желана промяна от страна на добричлии. На изборите преди 2 години след като изкара 3 последователни мандата като кмет Детелина Николова получи наказателен вот и на втори тур бе победена. Въпреки явното нежелание на жителите на Добрич, тя да участва в неговото управление от управляващите тогава я назначиха за областен управител. Дори и чистката на последното служебно правителство, което смени близо 20 областни управители, не успя да разклати поста на Николова. След сформирането на новото управляващо мнозинство тя трябваше да прехвърли своя пост на Красимир Кирилов, който е председател на Младежката организация на ВМРО – Добрич.


Въпреки, че Николова ще бъде запомнена от добричлии с проекта за реконструкция и обновяване на парка на града, не могат да бъдат дадени отчетливи примери за развитието на неговата икономическа и бизнес среда.

Некачественият ремонт на центъра на града обаче ще остане като емблема за едно провалено управление. През 2011 година бе направен основен ремонт на пешеходната зона в центъра на града. Броени седмици след като бяха положени новите плочи те започнаха да се чупят. Тогава Детелина Николова успокояваше нервните граждани за видимо некадърното изпълнение на проекта с некачествени материали, с това че има гаранция и фирмата ще го ремонтира за нейна сметка. Е да, но гаранцията изтича през 2018 г. и какво правим тогава?В началото на 2017 г. общинска проверка установи, че между 70% и 80% от плочите са натрошени, а ремонт не им се прави. В същото време в крайните части на центъра ярко контрастират полаганите преди повече от 30 г. плочи, които са изтъркани от ходене, но почти не може да се види счупена. Кметът Йорданов, подготви психически своите съграждани, че ще се наложи нов ремонт на центъра. Всички добричлии обаче са убедени, че пак те ще плащат масрафа. Въпреки това явно и нагло безобразие, този ремонт няма да бъде даден за разследване от прокуратурата.

В интервю за Дарик радио Кирчо Апостолов, собственик на фирма „Дъга Апостол”, която положи клинкерните плочки заяви, че общината е искала да ремонтира много квадратни метри с малко пари. Проектът за нов център на града е бил на стойност 4 млн. лв. Самият Апостолов заявява, че 2 см е нищожна дебелина, в сравнение с материали, които се полагат в други градове – 5-7 см плочи от естествен гранит или клинкерни павета. Не става обаче ясно защо тогава неговата фирма след като е знаела, че няма как с подобно ниско качество да се направи нещо устойчиво и според гаранционните условия ще трябва да се преправя всяка година центъра, се е заела с проекта. Реално ако наистина ремонтът е струвал 4 млн. лв., то на фирма Дъга Апостолов за 7 години трябва да е излязъл 7 пъти по-скъпо. Все едно всяка година по 4 млн. лв. трябва да се дават за ремонт. Тогавашният кмет Детелина Николова обаче си затваря очите и виновни в случая няма.

Имайки предвид как г-жа Николова ремонтира центъра на Добрич, то с основание жителите на града изпаднаха в потрес при появата й в новия съвет на директорите на ВиК-Добрич. Дългите години отдаденост и послушание в управляващата партия явно сега й се отплащат и тя получава поста по заслуги. Отбелязвайки, че дружеството и в частност Николова ще отговарят за изразходването на милионите левове по проекта за водния цикъл, то съмненията над качеството на изпълнение и крайният резултат са значителни.

Днес ВиК - авариите са ежедневие в Добрич, а ремонтът им е … трагедия. Заради липса на средства от ВиК Добрич разкопават улиците и след като отстранят течовете, зариват дупките с камъни без да полагат асфалт. Многократни са случаите, в които само дни след като е приключил ремонт на дадена улица, тя е разкопана от ВиК поради авария.


Разгромът на местните избори и публичното сваляне на доверието от страна на жителите на град Добрич от Детелина Николова, явно не означава нищо управляващите. Тук може би е мястото да припомним, че Цецка Цачева загуби през 2007 г. изборите за кмет на град Плевен, но това не попречи да бъде лансирана за кандидат-президент. Разгромът й бе звучен шамар за партията на Бойко Борисов. С настоятелното натрапване на едно и също лице, сега Премиерът рискува да изгуби и доверието на добричлии, а още един скандал това лято вече ще им дойде в повече.

Всеки, който смята, че публикацията е интересна и иска да чете и други такива, може да хареса страницата на блога Икономика и общество, за да вижда най-новите публикации в блога.