БЕЗПЛАТНИЯТ обяд от Мтел се оказа дебело платен


Някои от вас вече прочетоха в блога ми за тарикатските номера, с които Мтел криейки се зад Близу ми начислиха двойна такса за ползването на една и съща услуга за един и същи месец, веднъж като последен месец от договора ми с Близу и втори път като първи месец от новия ми договор вече с Мтел. Mтел + Blizoo = пълен хаос за клиентите След разговор с около 6-7 служителя то този казус най-накрая се изясни. Оказва се, че услугите на Мтел се предплащали пък на Близу не и за това единия месец съм си платил таксата за него към Близу и същия месец съм предплатил таксата към Мтел, но за следващия месец. Е, не беше много сложно, но няколко служители се провалиха да стигнат до този гениални изводи.

Това обаче се оказа само началото на проблемите ми с Мтел. В така наречения си промоционален пакет за интернет и телевизия, за който сключих договор ми набутаха и промоционално БЕЗПЛАТНО и услугата им Mtel Now. Тя ми беше представена като: „два месеца ще можете да гледате телевизия на телефона си безплатно“. Разбира се първоначално отказах, защото не искам да гледам телевизия на телефона си, а и нали се сещате, че всичко е така направено, че след два месеца като ми изтече БЕЗПЛАТНИЯТ период ще започнат да ми начисляват такси и за това. Да, ама не можело да се откажа в същия ден, в който го подписвам. Даже не можело и да се откажа да не го подпиша, защото такава е промоцията. Искам ли да имам пакета с телевизия и интернет, задължително разписвам, че съм съгласен. При това положение разписах, няма къде да ходя. Нагласих си и телефона седмица преди да изтече промоционалния срок да ме подсети, за да се откажа.

(Явно хората изпитват и затруднения с използването на българския език в официални документи, защото не мисля, че се пише "пЛавила")

След седмица – две отиваме с детето на море. За съжаление обаче хванахме 2 дъждовни дни и детето скучаеше по цял ден. Викам си: „Ей, нали имам безплатно 2 месеца телевизия на телефона. Дай да му пусна някое детско поне да гледа. Така и така ми го набутаха, поне за нещо полезно да го използвам.“ И така влизам аз на сайта на Мтел и почвам да следвам стъпките как да си пусна Mtel Now. Лесна работа и всичко върви. Два дни телевизия и после пак слънце и море.

С Мтел обаче се оказва, че нищо не е толкова хубаво, колкото изглежда. След близо месец получавам сметка. Този път тя е по-голяма и от описания преди това от мен случай. Викам си, тия ме вземат вече за мезе. Звъня на *88. Припомням си страхотните роуминг оферти, заради които клиентите им „чупят“ телефоните си от звънене. Издържам отново няколко минутния тест по математика за познаване на числата. Изчаквам 3-4 Мтелевъргрийнхитове, защото всички оператори са адски заети. (Сигурно пускат роуминги на населението.) Най-накрая стигам до женски глас.

- С какво мога да Ви помогна?

- Можете ли да ми направите една разбивка на последната ми фактура? Как се натрупва тази сметка? – учтиво моля девойката.

- Ами за апарат толкова, такса толкова …. Това което ви увеличава сметката е използването на услугата Mtel Now.

- Моля? Че нали ми беше безплатно до края на следващия месец. Как така ми взимате пари за това? Нали промоция било? – възмущавам се аз.

- Ами да, така е. Имате промоционални условия за услугата, но това е към телевизията Ви, а в случая Вие сте го използвали през мобилния си телефон. – пояснява девойката.

- Нали това представлява тази услуга - да мога да гледам телевизия през телефона си на всякъде, където пожелая. Нали това е и рекламата? Така ми го обясниха и в офиса Ви. – почвам да мигам аз на парцали.

- Да, г-не така е. НО във вашия случай Вие сте го активирали пакета към мобилния си номер, а то ви е безплатно към телевизията.

- Добре де, това защо никой не ми го обясни? Аз просто влязох в сайта ви знаейки, че ми е безплатно и следвах инструкциите.

- Трябвало е да се обадите на наш техническите ни телефони, за да Ви го настроят. – пояснява момичето.

- Аз от къде трябва да предполагам и да знам, че това се пуска по този начин, а не както е лесничко описано в сайта Ви? Все още не получавам сигнали от космоса.

- Съжалявам господине. Аз мога да Ви го спра ако искате. – предлага любезно.

- Естествено, че искам. Даже заличавайте, каквото там се сетите. Не желая да плащам за лъжливи услуги. А може ли и да ми кажете колко точно е оскъпила тази услуга моята сметка.

- Момент. Значи вие сте го активирали на 25 юли. Обаче то се занулява след това и за това имате една пълна и една частична такса, тъй като обхваща два отчетни периода. Частичната е 8,7 лв., а пълната е 9.99 лв.

- Моля? Как така, за два дни ползване и хоп такси за 2 месеца? Как ги смятате тези неща, Вие нормални ли сте? Това си е чисто обирджийство. – започвам сериозно да се възмущавам аз.

- Мога да подам заявка за справка защо така се е получило г-не. Но това да ви предупредя ще отнеме време. – отново се опитва да ми бъде в услуга момичето.

- Добре нека направим проверка. Какво ще рече малко време – 1 – 2 часа?

- Не господине, отговорът е до 30 дни.

- Че аз за това време ще съм забравил какъв ми е въпросът бре момиче. Нека обаче да го направим искам да знам.

Схванахте ли наглата схема тук? Значи хем Ви казваме, че е безплатно, но не Ви казваме за уловката, че то е безплатно само към телевизията, а има същата услуга със същото наименование, която обаче не е безплатна. А описанието за регистрация в сайта води към платения двойник на услугата. Вие си викате ето сега ще гледам безплатно, но от Мтел почват да ви носят от 100 кладенеца вода, как и защо не Ви е безплатно. Сега уж според девойката съм се отказал и съм спрял услугата. Тъй като обаче вече започнал новия отчетен период, предполагам, че и в следващата фактура ще появи такса за БЕЗПЛАТНАТА услуга.

И докато възмущавам пред колегите си за тази схема, с която са ме преметнали, получавам SMS, с който Мтел максимално вече да се изгаврят с мен. Текстът гласи, че БЕЗПЛАТНОТО ми ползване на Mtel Now изтича в края на месец август.


Остават ни още 23 месеца съвместно съжителство с Мтел, надявам се до края все пак да изчистим всички глупости и да мога да си плащам само за услугите, които наистина ползвам и съм сключил договор.

Всеки, който смята, че публикацията е интересна и иска да чете и други такива, може да хареса страницата на блога Икономика и общество, за да вижда най-новите публикации в блога.