Дилемата на Слави

Снимка: www.dnevnik.bg 

Почти вече 20 години Слави Трифонов гради своите предавания базирани на политическата сатира. Шоутата му се отличават с това, че не просто осмиват политическата класа, но и често заема определени граждански позиции и инициативи. Сега обаче възможността Слави и неговия екип да прекрачат границата между шоуто и политиката е по-реална от всякога. Всяко изказване на шоуменът веднага се определя от медиите и политолозите като начало на нов политически проект. През годините от екипа на Слави няколко души решиха да градят политическа кариера. Най-ярките са Росен Петров и Любен Дилов – син.

Не може да не бъдем реалисти и да подминем факта, че в момента именно Трифонов може да катализира достатъчно голяма електорална подкрепа, за да даде преки заявки за първа политическа сила. Организираният от него и колегите му референдум показа, че той може да убеди и спечели доверието на над 2,5 млн. души гласували с „Да“. За сравнение ще припомним, че на последните парламентарни избори победителите от ПП ГЕРБ получиха подкрепата на 1 147 292 или двойно по-малко от подкрепилите референдума на Слави.

Шоуменът държи и други козове в ръкава си, които могат да му изградят събирателен образ на политически субект. Притежава лидерската харизма като Бойко Борисов, прокарва леви идеи като БСП, проповядва етническа толерантност като ДПС и с години базира шоуто си на патриотизъм и защита на национални ценности като Обединените патриоти. Разбира се има и достъп до телевизионен ефир, от който да споделя своите възгледи и идеи, както АТАКА, НФСБ и злощастната „България без цензура“. Не трябва и да забравяме вечно актуалният образ на Крали Марко, който с твърдост ще накаже лошите и ще възстанови справедливостта. Всичко това показва ясно, че евентуален политически проект на Слави Трифонов може да активизира част от избирателите, които са останали пасивни при последните избори и ще отнеме от избирателите на парламентарно представените партии.

Дали обаче ще видим раждането на нова партия все още е голяма въпросителна. В последното си съобщение към медиите Трифонов заяви – „От днес започвам да търся талантливи, квалифицирани и морални българи, които да заместят сегашната политическа класа.“ Остана отворен въпросът дали това е началото на нов политически обект или нов „риалити кастинг за политици“, който ще се представи на зрителите.

Времето показва, че без Трифонов начело, политически проект няма как да бъде реализиран или по-точно няма да получи пълната подкрепа, която може самият той да събере. През 2009 година от „Шоуто на Слави“ издигнаха кандидатурата на варненката Валерия Петрова за независим народен представител на предстоящите тогава парламентарни избори. Реакцията на сценарния екип и на Трифонов бе предизвикана от мълчаливия отказ на Народното събрание, Министерски съвет и Президента на Република България да предприемат стъпки за провеждане на референдум.

Валерия Петрова стана известна тогава именно от „Шоуто на Слави“, където разказа за кратката си, но поучителна кариера в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, чийто министър е Асен Гагаузов. 25-годишното момиче е уволнено от Министерството скоропостижно, заради това, че подала сигнали за неспазване на заповедта, забраняваща тютюнопушенето в сградата на МРРБ.

Тази инициатива на Слави претърпя провал и Валерия събра скромна подкрепа. Този пример ярко показва, че народът не би подкрепил хора след посочване. Подобен горчив опит вече има и самият Бойко Борисов, чиято партия претърпя катастрофа на Президентските избори преди година с издигането на Цецка Цачева, която в последствие дори не успя да събере подкрепа, за да бъде депутат.

Дали Слави ще застане на чело на политически проект обаче също не е въпрос с лесен отговор. През последните 20 години Трифонов успя да изгради добре работещ модел гравитиращ между шоуто, политиката и обществените инициативи. Именно изразяването на гражданска позиция по наболели обществени и политически въпроси, успяваше да балансира интересът на зрителя. По подразбиране управляващите винаги са виновни за всичко. Все пак властта е в тях и те носят отговорност. И докато управляващите идват и си отиват, опозиция винаги има и тя се възползва максимално от популизма да представя сложните решения като прости действия.

Въпреки че Волен Сидеров показа, че политиката може да бъде шоу, то ако наистина Трифонов иска да не бъде възприеман като поредният телевизионен шут, трябва да напусне комфорта, който си е създал в момента и да се самоопредели като политик. А това крие и своите рискове. Едно е да предлагаш решения, а съвсем друго е да носиш отговорността за тях, когато те не проработят. Политическата кариера на телевизионния водещ може да нанесе сериозен удар над шоубизнеса, с който се занимава. При катастрофа, ще са му необходими поне няколко години усилена работа, за да достигне отново нивото на харесване, с което разполага в момента. Тук можем да отбележим и че най-вероятно ще загуби едно от силните оръжия в своя арсенал – четенето на политически морал.

Все пак нека и не забравяме, че Трифонов не е първа младост и динамичният живот на телевизионер започва да му тежи. През последните месеци поради здравословните си проблеми, Слави бе поверил шоуто си на своя сценарист Иво Сиромахов. Това може и да се възприеме като тест дали Шоуто на Слави може да продължи без самият него, ако той реши да гради политическа кариера.

Инициативата за Референдума повиши значително рейтинга на предаването, а продължаващата борба поддържа интереса на зрителя, но краят приближава и всички очакват развръзката. Политиците поляха обилно темата с бензин като протакат произтичащите от него решения, а Слави държи клечката, с която може да взриви тяхното спокойствие. Изборът не е лесен и за това Трифонов доста дълго време го избягваше. Сега обстоятелствата обаче го притискат и той трябва да вземе решение, а изглежда че печеливш ход няма.

Всеки, който смята, че публикацията е интересна и иска да чете и други такива, може да хареса страницата на блога Икономика и общество, за да вижда най-новите публикации в блога.