Пропускане към основното съдържание

Вижте кои са заразените марки яйца и къде се продават


В четвъртък българският потребител бе подложен на нов истеричен скандал. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) разпространи новина, че в търговските вериги в България са открити яйца съдържащи големи дози фипронил. В резултат на предприетите мерки от БАБХ за засилен мониторинг на яйца и яйчни продукти е констатирано съдържание на фипронил над нормата в яйца от фирмите "Консорциум Агробизнес“ АД и "Агроинвестпродукт“ ООД.

Върху черупките на яйцата има следните номера: 3BG04001, 1BG04001 и 3BG04003. Въпреки че съдържанието на фипронил е 0,027 мг/кг, което е значително под опасната доза за човек от 0,72 мг/кг от БАБХ съветват потребителите, които са закупили яйца с горепосочените маркировки да не ги консумират, а да ги върнат обратно в обектите, от които са ги закупили.

В цялата тази суматоха обаче от БАХБ не сметнаха за необходимо да обявят, за кои марки става въпрос, за да може потребителите вместо да изпадат в паника, че са погълнали от заразените яйца, спокойно да проверят своите хладилници. Така изведнъж паниката се прехвърли върху целия сектор, а не върху конкретните свързани фирми "Консорциум Агробизнес“ АД и "Агроинвестпродукт“ ООД. Тази защита на марките на въпросните фирми удобно предпазва бъдещите печалби и позволява на марките със заразени яйца да продължат да се продават без проблем. Ето как поради констатирани нарушения на две свързани фирми, вината се поема от всички фирми работещи в сектора.


Кратка справка в сайта на "Консорциум Агробизнес“ АД обаче ни дава доста по-пълна картина и можем да разберем, под кои търговски марки въпросната фирма присъства на българския пазар и в кои търговски вериги се продават заразените яйца. Странното е, че от БАБХ явно по някаква причина не са сметнали за необходимо да предоставят на потребителите тази информация, която е общодостъпна.


Яйцата на Консорциум "Агробизнес" се продават във веригите "Лидл", "Кауфланд", "Фантастико", "Метро" и от дистрибутора Д и Д "Комерс енд Деливъри".

Тръговските марки, под които фирмата предлага своите яйца са Хоризонт, Д и Д, Фантастико. Ето и как изглеждат опаковките им. Така ако сте пазарували яйца от някоя от споменатите големи търговски вериги и опаковката им съвпада с посочените по-долу, веднага трябва да проверите партидния номер.


А защо законът дава право на БАБХ и Министерството на земеделието да прикриват истината от потребителите? Може всеки сам да си намери подходящ отговор. Да, количеството фипронил не е в смъртоносни количества, но надвишава повече от 5 пъти допустимите норми. Дали за малките деца и особено бебетата, които тепърва прояждат храна и се захранват с жълтък, това не е наистина опасно количество?

Сякаш, за да потвърдим, че живеем в уникална държава, на снимка на продуктите в сайта на фирмата, се виждат яйца с един от кодовете, за които от БАБХ предупредиха да се внимава.


Проверка в търговския регистър пък показва, че "Агроинвест продукт" и "Консорциум агробизнес" са свързани помежду си дружества. "Консорциум агробизнес" се представлява от Светослав Деведжиев, а "Агроинвест продукт" е съсобственост на съпругата му Теодора Деведжиева и на Яна Милева. Освен в птицевъдния сектор Теодора Деведжиева през годините е участвала в управлението на различни фирми, свързани с контролирания от баща й Данчо Лазаров бивш приватизационен фонд "Сиконко холдинг". (Повече за трагичната му съдба можете да прочетете в статия на сайта Дневник от 2005 г. "На вниманието на прокуратурата")

Този абзац може би отговаря на въпроса защо този мега-скандал излагащ на риск живота и здравето на хиляди българи се опитва да бъде потулен и отговорността да бъде прехвърлена и размита сред всички производители на яйца.

Всеки, който смята, че публикацията е интересна и иска да чете и други такива, може да хареса страницата на блога Икономика и общество, за да вижда най-новите публикации в блога.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Град в полуразпад

Анализ на Христо Христов
И докато София се стяга с ремонти по булевардите за десетки милиони левове, за председателството на ЕС, в другия си край България се руши.

Всеки, който е преминавал през „Златна Добруджа“ се е взирал поне за миг в безкрайните изпъстрени в различни цветове полета. Живописните пътища обаче ни отвеждат до сърцето на този край на България – град Добрич. След като обаче подминете входната табела, с просто око може да се забележи контрастът, между добре подредените и обработени земеделски земи и състоянието на града.
Видът на улиците може да се сравни единствено с пейзажите на лунни кратери, които сме вижда по снимки от НАСА. Околовръстният път на града много трудно би могъл да бъде наречен път. Както се вижда от кадрите във видеото средната скорост, с която може лек автомобил да премине по него е не повече от 20-30 км./ч. В противен случай рискува след това да посети своя автомеханик. Именно лошото състояние на околовръстния път на града кара много то транзитно преми…

Blizoo шантажира клиентите си

Анализ на Христо Христов


Преди няколко дни всички абонати на кабелният оператор Blizoo бях изненадани неприятно със странни SMS-и. На кратко от 1 март Blizoo добави към програмните схеми на своите абонати няколко спортни канал под шапката Мтел Спорт. Това стана автоматично без потребителите да са го желали или някой да се е допитвал до тяхното мнение. С текстовите съобщения, от компанията уведомиха всички свои клиенти, че въпросните спортни канали ще бъдат безплатни за тях до края на месец март. След това всеки ще трябва да заплаща допълнително по 1.99 лв. на месец за удоволствието, че каналите му стоят в телевизионния пакет. Ако обаче клиентът не желае да ги гледа и респективно да си плаща за това удоволствие той трябва да отговори на получения SMS като изпрати своето ЕГН.

Този подход отприщи лавина от недоволство сред клиентите. От една страна те бяха ужасени от това, че получават от анонимен номер призив да си изпращат лични данни. Blizoo е регистрирана като администратор на лични да…

Парите за с. Хитрино вече се разпределят по „едни фирми”

Миналата седмица стана ясно, че за възстановяването на разрушеното с. Хитрино ще бъдат дадени 10 млн. лв. от държавата и 20 млн. лв. от Европа ще бъдат насочени към селото. Общо 30 млн. лв. ще бъдат изсипани в с. Хитрино, за да бъде възстановено то. Щетите обаче са за далеч по-малка сума. Според Владислав Горанов, жп щетите са за 1,5 млн. лв., а по актуална пазарна оценка пострадалите 26 къщи са на стойност около 500 хил. лв. Дори и да трябва те да бъдат изградени на ново то пак разходите няма да надхвърлят 2-3 млн. лв. В тази проста сметка се пита, какво ще се случва с останалите 25 млн. лв.?
Тази събота на сайта на Община Хитрино се появява директна покана към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат. Поканата е подписана от зам. кмета на община Хитрино Ахмед Ахмед е със следния предмет: Демонтаж на съществуваща дограма, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за сгради-собственост на община Хитрино, увредени в резултат на настъпилата катастр…