Няма индикации за балон на пазара на имоти според имотни експерти


Проблемите с навременното получаване на акт 16 и преждевременното населване на сградите остават в миналото

Пазарът на имоти в София е в устойчив подем и няма данни за внезапно сриване на цените в резултат на нереално завишено търсене – това коменираха експерти по време на Деня на отворените врати „Покупка на имот“, организиран от СЖ Експресбанк.

Събитието съпостави три различни гледни точки, свързани с покупката на жилище – тази на строителен предприемач, брокер на недвижими имоти и на банка. Явлена и Контракт Сити бяха партньори на събитието.

Според експертите на Явлена, Индексът на достъпност до жилища (съотношението на цена на имота на квадрат и средната месечна работна заплата) намалява, което показва, че собственото жилище става все по-достъпно за българите. Това е признак, че не можем да говорим за опасност от балон на имотния пазар.

Тенденцията за ниски лихви ще се запази в близките месеци, прогнозират от банката. Въпреки това, банкерите съветват клиентите да помислят за допълнителни защити за дългосрочни кредити като жилищния заем, които ще ги предпазят от внезапно увеличение на лихвените проценти в бъдеще.

Подобна защита е жилищен кредит с фиксирана лихва. СЖ Експресбанк е една от двете финансови институции на българския пазар, която предлага фиксирана лихва за първите 10 години от кредита на много конкурентни нива, гарантираща предвидимост на разходите. Ако клиентът предпочита да се възползва от плаващия лихвен процент, то банката го защитава от трусове на пазара, като поставя буфер от половин пункт. Това на практика означава, че промяна в движението на пазара до 0,5 % няма да се отрази по никакъв начин на лихвата по съответния кредит.

Според някои, повишеното търсене ще намали изискванията към строителите и предприемачите, но експертното мнение на Контракт Сити е, че качеството на предлаганите сгради на пазара се покачва с всяка изминала година. Новите технологии, шумоизолацията, осигуряването на отлична околна среда и инфраструктура, дизайнерският подход към детайла вече са необходимост.

Експертите посочиха, че проблемите с получаване на акт 16 и обитаването на сгради преди въвеждането им в експлоатация остават в миналото и се случват все по-рядко. Все пак съветват купувачите да проучват добре както фирмата-строител и нейната история, така и имота преди закупуването. Препоръчително е самостоятелно или с помощта на брокер да проверят качеството и сроковете на изпълнение на сградата, както и осигуряването на захранваща инфраструктура - ток, вода и канализация.

В момента офертните цени обикновено са тези, на които се сключват сделките, обръщат внимание специалистите на Явлена. Разликите между офертна и реализирана цена са между 0 и 5%. Важно е купувачът да провери и дали в обявената цена е включен ДДС, защото това понякога също може да изненада потребителя, а е сериозен разход.

Публикуваната вчера парична статистика на БНБ показва ускорение в ръста на жилищните кредити. В края на септември 2017 г. жилищните кредити са 9.269 млрд. лв. и нарастват на годишна база с 5.8% (5.4% годишно увеличение през август 2017 година).