Загорка зелен фонд продължава да подкрепя добрите зелени идеи и решения


През 2017 година Загорка Зелен Фонд си партнира и с Cleantech България в подкрепа на проекти и идеи с екологична насоченост

През 2017 година, седмото издание на Загорка Зелен Фонд продължава традицията да подкрепя значими проекти с екологична насоченост, като наред с темата за пестене на вода и енергия, форматът на инициативата обхваща и по-широк спектър от проекти, насочени към иновациите и устойчивата градска среда. Загорка Зелен Фонд подкрепя и различни организации с фокус върху зелени идеи и решения на активните млади и предприемчиви хора, както и инициативи, които повишават информираността по теми свързани с околната среда.

Загорка Зелен Фонд си партнира през 2017 година и с Cleantech България в Climate-KIC Accelerator – България. Това е единствената акселераторска програма в ЕС насочена към подпомагане положителното въздействие върху климата чрез насърчаване и разработване на иновативни зелени идеи. По този начин програмата дава възможност на български компании да навлязат в предприемаческия модел на работа и да ползват външен ресурс за развойната си дейност и иновативните си решения.

Загорка Зелен Фонд 2017 подкрепя и още две инициативи на Cleantech България - предприемаческото състезание за водещи национални университети „StartUp Universiade“ и проекта „ClimateLaunchpad“, който привлича таланти в сферата на чистите технологии и внедряването на решения за справяне с климатичните изменения.

StartUp Universiade е истински вдъхновяващо предприемаческо състезание за студенти от водещи национални университети. В Start-UP Универсиада 2017 се състезават Технически университет София, Софийски университет “Св. Климент Охридски“, УНСС и УАСГ. Най-добрите проекти от всеки университет ще се изправят в надпревара за първото място, на живо пред експертно жури. Областите в които се съревновават са: Умни и устойчиво развиващи се градове, Оптимизация на процесите към „зелено“ производство , Околната среда не е даденост: Как да предпазим почвата, водата и въздуха, за да можем да им се радваме по-дълго. Участниците се обединяват в екипи около бизнес идеи за решения с нисковъглероден ефект, преминават специално обучение и менторство и развиват бизнес - презентационни умения, които представят на национален финал в незабравима pitch-надпревара.

ClimateLaunchpad (CLP) от своя страна е най-мащабното състезание за стартиращи зелени бизнес идеи в света. Конкурсът привлича таланти в сферата на чистите технологии и им помага да внедряват решенията си за справяне с климатичните изменения, както и да превърнат своите идеи в бизнес с глобален потенциал.


Никос Зоис, изпълнителен директор на „Загорка“ АД сподели, „Устойчивото развитие е сред нашите основни бизнес приоритети и стратегически фокус не само за ЗАГОРКА, но и за ХАЙНЕКЕН. Тази година Загорка Зелен Фонд разшири обхвата си, за да може да подкрепи по-широк кръг от идеи и решения с екологична насоченост. За нас е важно също така да подкрепяме младите хора, които мислят устойчиво и търсят иновативни зелени решения, за да създаваме заедно по-добър свят за бъдещите поколения.