Поредно признание за българската farmhopping


На 30 януари в Европейския парламент в Брюксел се провеждат две важни събития, посветени на стартиращите компании, ролята на жените-предприемачи и бъдещето на хранителната индустрия - срещата „A transatlantic perspective on women in entrepreneurship“, организирана съвместно от The European Young Innovators Forum и дипломатическото представителство на САЩ в ЕС, както и представяне на Startup Europe Smart Agrifood Summit .

Като говорител и участник и в дата престижни форума, лично от организаторите им, е поканена Роси Митова - експерт, съосновател, изпълнителен директор и иновативен двигател на farmhopping. Сред обсъжданите теми са smart agrifood сектора и какви са новостите в него, както и blockchain технологията и възможните й иновативни употреби в хранителната индустрия.

Двойната покана е поредното признание за Роси Митова и farmhopping. През 2017 г. заедно с други шестима българи тя влезe в класацията на Forbes "З0 под 30" за най-ярките млади предприемачи в Европа, а преди година стана част и от българската класация на международното списание. В края на ноември пък името й попадна в престижната класация на Financial Times - New Europeans 100.


Роси Митова

Идеята за платформата, впечатлила организаторите на двете събития, се ражда през 2012 г., когато трима приятели решават да помогнат на малка ферма за местни породи млекодайни животни в Пирин да намери финансиране и пазар за продуктите си, за да не загине. По-късно екипът се разраства и се стига до основаването на farmhopping – днес вече най-голямата платформа за фермерски продукти в България.

Стартиращата компания е подкрепена с инвестиции от фонда за рисков капитал Eleven, създаден със 70 % финансиране от Европейския съюз по програма JEREMIE. Инвестицията идва в ключов момент от началното развитие на младата компания, като освен със свеж капитал Eleven допринася и с ценни насоки за разрастване на бизнеса ѝ.