България е трета в конкурса Евровизия 2018 според YouTubeПризнавам си, че до преди седмица не съм се и замислял за конкурса Евровизия. Един ден внезапно YouTube ми напомни за него просто като ми препоръча да гледам песента, с която България ще участва тази година. Изслушах я мога да кажа, че има доста алтернативно звучене, но същевременно е приятна и мелодична. Ей, с това ще ги разбием европейците. Няколко мои приятели в социалните мрежи също споделиха клипа на новосформираната група Equinox и отзивите бяха само положителни. Ето защо аз реших да направя една своя справка за това харесва ли се и колко песента на България за Евровизия. В официалния канал на конкурса в YouTube, в началото на месец март бяха публикувани песните на всички 43 страни, които ще вземат участие в Евровизия 2018 г. Все пак колкото по-гледана е една песен в социалните мрежи, толкова по-популярна и харесвана е.

Брой гледания на пените участващи в Евровизия 2018 в YouTube (към 27.03.2018 г.)
Източник: YouTube

Резултатите показват, че към 27.03.2018 г. българската песен е в топ 3 по гледания от всички страни участнички в конкурса. На първо място по гледания се класира безапелационно песента от Израел на изпълнителката Нета Бразилай с 8,4 млн. гледания. Втори са испанците с 2,3 млн. гледания и трета е България с 1,9 млн. гледания. Разбира се това е само ориентировъчна статистика за вота на зрителите. В крайното класиране на резултатите не малка тежест има и мнението на журито. Евровизия е един от най-критикуваните музикални конкурси. Доста дълго време нападките към него бяха по посока на доминиране на политически вот. Съседните страни гласуваха една за друга и това блокираше възможността на редица добри песни да стигнат до първото място. Последните години все повече се залага на различността. Типичният пример за това бяха финландската хард-рок банда Лорди и разбира се травеститът Кончита Вурст. Миналата година за победител бе избран португалецът Салвадор Собрал. Победата дойде при него не толкова заради певческите му умения и песента, с която се представи, а поради добре разказаната тъжна история за неговата съдба, която успя да трогне всички.

Конкурсът ще се проведе за първи път в Португалия като преди финалът на 12 май, ще има два полуфинала на 8 и 10 май. Нашата страна попада на полуфинал с лидера от Израел, но не би трябвало да представлява никакъв проблем спрямо гледаемостта в YouTube песента ни да стигне до големия финал. Там обаче, както се казва вече нищо не се знае. Ако настроенията на зрителите се запазят в същия вид България би трябвало да заеме почетното трето място. Остава отворена вратичка обаче от гледна точка на председателството на България на ЕС, което може и да натежи в оценките на журито тази година и евентуално да се поздравим с успех. Каквото и да си говорим шоу определено ще има, така че зареждайте пуканките в микровълновата.

Всеки, който смята, че публикацията е интересна и иска да чете и други такива, може да хареса страницата на блога Икономика и общество, за да вижда най-новите публикации в блога.