Fujitsu изгради център за данни във вятърна турбина

Новини

Японският гигант Fujitsu реализира уникален проект като изгради център за данни във вятърна турбина в Германия. Изграден за електрическата компания WestfalenWIND IT, технологичната иновация ще позволи на партньора на Fujitsu да предлага енергийноефективни и икономични облачни услуги на своите клиенти.

Наречена WindCORES, системата представлява център за данни за облачни услуги с почти нулеви емисии, изграден във вътрешността на вятърна турбина в Падерборн, Германия. Проектът е част от усилията на страната към преминаване към екологично чисти и устойчиви енергийни източници, като в същото време задоволи нарастващото търсене на облачни услуги, породено от дигитализацията на бизнеса. Изграждането на центрове за данни във вятърните турбини има потенциала да неутрализира въглеродния отпечатък от високото им енергийно потребление.Проектиран и изграден съвместно с компаниите WestfalenWIND IT и Green IT, центърът за данни използва енергийноефективните сървъри PRIMERGY и системи за съхранение ETERNUS, високоефективни AC-DC трансформатори, система за управление на енергийното потребление и последно поколение система за охлаждане. В резултат, системата е не само с почти нулево потребление на конвенционална енергия, но е и изключително конкурентна по отношение на цените, предлагани на потребителите на облачни услуги. По този начин германският партньор на Fujitsu може да предлага тъй наречените „зелен облак“ услуги.

Кристиан Хофмайстер, CIO на Green IT, отбелязва: „Нашата цел е да предоставяме устойчиви, енергийно-ефективни и евтини технологични услуги на нашите клиенти. За съжаление, повечето центрове за данни използват значително количество енергия от невъзобновяеми източници и дизелови генератори при прекъсване на захранването. Нашето иновативно технологично решение позволява предоставяне на почти напълно екологично чисти услуги. И благодарение на енергийно-ефективните технологии на Fujitsu ние успяваме да сме и ценово конкурентни.

Д-р Гунар Шомакер, съосновател на WestfalenWIND IT Group отбеляза: „В много от вятърните турбини има много свободно пространство за технологична инфраструктура и там бихме могли да изграждаме екологично чистите центрове за данни на бъдещето. Чрез WindCORES технологичните компании като Green IT биха могли да предлагат иновативни облачни услуги, които не само са екологично чисти, но и с много по-ниски енергийни разходи.