Разместване на пластовете


Анализ на Христо Христов

Вечерта на 31 юли обърка още повече политическия живот. Въпреки че шоуменът Слави Трифонов от години заявява своите политически амбиции и умело се движеше по тънката линия между политическата сатира и реалната политика, някак си решението му изненада голяма част от обществото. Може би, защото като лъжливото овчарче, което постоянно се провиква „Вълк, вълк“, който в крайна сметка никога не идва, никой не вярваше, че ще посмее да направи тази крачка. Само преди няколко месеца приключи кастингът за политици, който Слави организира. Тогава не видяхме никакви конкретни намерения и всички си мислиха, че проектът се е провалил също като кастингът за актьори в шоуто.

Какви всъщност са шансовете на Слави Трифонов?

Шоуменът може да се похвали като един от най-влиятелните и с най-голяма фен маса. Разбира се това, че хората харесват шоуто и музиката му, не означава автоматично, че ще го подкрепят по пътя към изпълнителната власт. Слави вече има зад гърба си провалени инициативи , с които искаше да насочи своята подкрепа към определен независим кандидат, но тя не бе достатъчна. Определено обаче референдумът бе големият удар, който отвори вратите на Трифонов към политическата кариера. Въпреки че въпросите в него бяха напоени с популизъм, шоуменът успя да привлече подкрепата на почти 2.5 млн. българи. Едва ли при избори този брой хора ще го подкрепят, но определено Трифонов може да разчита на достатъчен брой гласове, за да прескочи 4%-ната бариера.

Поведението на водещия се обръща към всички, без фаворитизиране на една или друга група избиратели. Това дава възможност неговият политически проект да активира избиратели, които не са отивали до урните преди, защото са се чувствали разочаровани от политическата среда. Поради това можем да очакваме и че на следващите парламентарни или местни избори (зависи на кои ще предпочете Трифонов да е яви) ще видим повишена избирателна активност. Това от една страна ще намали влиянието на ДПС, които могат винаги да разчитат на твърд свой електорат и поради малкия брой гласували, увеличават тежестта си в парламента. От друга страна поставя под въпрос съдбата на малки политически формации като Демократична България. Те също имат своя твърд електорат, който успя да им извоюва място в новия европейски парламент, но битката на българския ще бъде повече от трудна. Също така Трифонов се ползва и с любовта и доверието на българите живеещи зад граница, а те са и основно перо от гласоподавателите на Демократична България.

Моментът за партията на Трифонов да превземе българската политика е повече от добър. Последните 7-8 години се появи вакуум, който оставяше ГЕРБ без реален опонент, но и не й позволяваше сама да получи мнозинство. През последните месеци страната ни се разкъсва от скандали, за които политическата класа мълчи и се прави, че не забелязва. Също като в мини сериала Чернобил, тя отрича сериозните проблеми и живее в свой все по-капсулиран свят. В населението обаче се насажда чувство на безсилие пред политиците и логично то би искало да ги накаже като ги накара да се съобразяват с един несистемен играч като Слави. На подобна ракета носител се появи и партия АТАКА в парламента.

Всичко това показва, че проектът на шоумена има потенциал да се бори за влизане в топ 3 на политическия елит. Това обаче едва ли ще му бъде достатъчно, за да се сдобие с мнозинство. Като най-логичен вариант за коалиция изглежда политическата формация Демократична България. През последните години нейни членове и поддръжници от кръга им успяха да седнат на червеното диванче, а отношението на Трифонов е било повече от любезно. А и голяма част от тях също като Трифонов предстои да дебютират в политиката и не носят историческа обремененост. Подобен съюз обаче зависи от условности като: дали ДБ ще успеят да влязат в парламента, ще имат ли нужния брой депутати и колко депутатски места няма да достигнат на Слави.

Докато този вариант изглежда с много препятствия, то вариантът за коалиция с БСП изглежда доста по-рационален и печеливш. Заедно двете политически сили биха имали шансове за комфортно мнозинство. Социалистите демонстрираха на изборите последните години, че имат органичен проблем със своята подкрепа, която не може да надмине пределни проценти. За това и най-често към тях се пришиваха ДПС като най-възможен и логичен партньор. Сега движението изглежда, че е загубило своите възможности за балансьор на властта след като формацията на Обединените патриоти успя да го измести. Евентуалната след изборна коалиция на Слави с БСП би довела по-скоро до експертно правителство тип Орешарски, в което ще се включат лица и от двете партии, а основните политически фигури ще останат зад тях.

Какви са опциите на ГЕРБ?

ГЕРБ е най-богата политическа партия в страна. Основният им опонент - БСП, не успя да възстанови надвзетите от държавните субсидии средства. Ето защо Борисов би искал първо да минат местните избори, за да изтощи финансово своите конкуренти и след това да се обмислят нови парламентарни такива. Все по-видимо е, че коалицията му с патриотите го стяга в обувките, а постоянните неразбирателства в нея и скорошното изключване на лидера на АТАКА от парламентарната група предполага нестабилност.

Местните изброи също така биха дали възможност на ГЕРБ да укрепи своите позиции по места и да се прочисти от местни свои представители, „преяли с власт“ през годините. Новият политически проект на Трифонов също така няма изградени структури по страната, което ще затрудни постигането на оптимален резултат и би дало психологическо предимство на ГЕРБ. Също така местните избори за управляващата партия този път са и без основният човек отговарящ за присъствието на партията в страната – Цветан Цветанов. Така че изборите на есен са ключови за Борисов. От тях зависи дали неговата подкрепа е преминала в процес на ядрен полуразпад или той все още държи здраво кормилото.

Слави Трифонов пък трябва тепърва да изгражда свои структури в страната, ето защо явяването на местния вот би било триков момент за него. Основният въпрос е дали той наистина може да разчита на подкрепата на своите многомилионни привърженици или те са просто масовка. Така евентуален провал на местния вот, може да застраши сериозно възможностите на политическата партия. Ето защо по-скоро Трифонов и неговата редколегия биха подкрепили или издигнали избирателно лица в някои от големите градове на страната.

Вариантите

Местният вот ще бъде лакмус за това на каква подкрепа могат да разчитат политическите сили. Най-важният въпрос е дали партията на Трифонов ще успее да трансформира политическите си амбиции и подкрепа в реални действия. Ако пропусне местните избори е съвсем възможно и подкрепата към проекта да се стопи, ако се яви и не успее да затвърди очакванията също. Самият Трифонов заяви в последното си предаване, че неговите амбиции са към изпълнителната власт, а не към местната.

От резултатите на предстоящия вот и действията на Трифонов ще зависи много и курсът, който ще поеме ГЕРБ – дали ще се укрепва моментната коалиция или ще се търси нов вот на доверие. При всички случаи обаче Борисов би се впуснал в нови парламентарни избори при покана на страната за влизане в ERM II и евентуално решение на германския концерн Volkswagen за строителство на мега завод в България. С тези два коза в ръкава Борисов ще може да разчита на комфортна преднина сред избирателите. Решението и на двата въпроса обаче се очаква най-рано на есен ето защо и евентуални предсрочни избори можем да видим през пролетта на следващата година.

В свои води

Друга важна новина, която Слави обяви в последните минути на шоуто си бе създаване нов телевизионен проект, но без повече подробности. В момента най-спряганата версия за него е, че шоуменът е придобил телевизия Евроком. Ако това се потвърди официално, то партията му ще разчита на силен комуникационен канал, през който да говори на всички свои избиратели. Веднага се появяват и аналогиите с АТАКА, НФСБ и България без цензура, които изгряха на политическата сцена именно от малкия екран. За разлика от тях обаче Слави тук не просто плува в свои води, но и можем спокойно да заявим, че той ги създаде. Въпреки че до този момент сам не бе прекрачвал границата между шоуто и политиката той доказа през годините, че умело може да увлича зрителите и да прокарва своите убеждения. Ето защо можем да очакваме, че организираният референдум е само черешката на тортата от популизъм, умело премесен със сатира, патриотизъм и его.

Всеки, който смята, че публикацията е интересна и иска да чете и други такива, може да хареса страницата на блога Икономика и общество, за да вижда най-новите публикации в блога.