Проблемите в общуването на общинската администрация може да са опасни за нашето здраве


В България всички си знаем една вече доста стара максима – ако искаш да накараш институциите да работят, трябва да се обърнеш към медиите. Е и моят случай е точно такъв. От 09.07.2019 г. до ден днешен (8 месеца вече) не мога да получа адекватен отговор защо на сграда, която е официално освидетелствана като опасна, негодна за обитаване и застрашена от срутване, повече от година и поливна не се издава заповед за премахването й от дирекция „Общински строителен контрол“ към Столична община. Това за вас уважаеми читатели не е ли проява на престъпна небрежност, а отказът да се предоставя информация на гражданите, просто прикриване на безхаберието? След като сграда е обявена за опасна и се случи инцидент кой ще бъде отговорен за това?

Ето и цялата история. Става въпрос за стара къща, която се намира в междублоково пространство в жк. Борово в столицата. Всъщност къщите са две, но едната се обитава и поддържа в известна степен. Въпросната къща обаче се намира точно до нея и буквално се разпада. Тя не се обитава от години. До началото на 2018 година тя бе обградена с мрежа обрасла с храсти и пълна с дупки закърпени с тел. В двора някой отглеждаше агресивно куче, което при всеки преминаващ по улицата или на съседния тротоар се хвърляше на оградата и злобно лаеше. Живущите в района изтръпваха всеки път като преминават поркай къщата, защото при рехавата ограда кучето можеше да случайно да излезе и да се случи неприятен инцидент. Всички мисля, че сме се нагледали на много подобни случаи в медиите. Според моя (непотвърдена) информация, са били подавани сигнали от изплашени жители на квартала, но така и никоя институция не е реагирала.

Ето как е изглеждала въпросната къща през 2012 г.


През март 2018 година една сутрин около въпросната къща се бяха струпали дузина мъже облечени с жилетки, на които пишеше, че са представители на община Красно село. Те започнаха да премахват оградата около къщата и да я товарят в камион. На следващия ден започнаха да изнасят стара дограма и боклуци от къщата. След няколко дни отново се появиха и пак продължиха с разчистването. Като вече дългогодишен жител на града първата ми мисъл бе, че се разчиства терена за поредната архитектурна недомислица, на някой инвеститор решил да припечели от високите цени на имотите в столицата. Въпреки че блокът зад къщата е само на 4-5 метра отстояние, подобен казус вече имаше в района. Живущи се оплакваха, че новостроящ се блок е толкова близо, че техния, че крановете на строителите дори влизат в техните балкони. Тогава казусът ескалира и до медиите, а тогава в телевизионно интервю тогавашният кмет Христо Апостолов от СДС направо се накара на стресираните граждани, че не проявяват достатъчно разбиране и търпение.Но все пак ми направи впечатление, че липсва каквато и да било информационна табела за строителен обект, а и хората, които разчистваха бяха представители на общината. Защо общината да разчиства терен на частен инвеститор? Ето защо реших да се обърна към самата община и да попитам какво точно се случва. От там ми отговориха, че „въпросното пространство представлява УПИ III – за озеленяване и режим на Тго, кв. 322а, м. ж. к. „Борово“ по план на гр. София, в който не е предвидено строителство“.


Супер отговор нали? Още малко зелени площи в един презастрояващ се град никога не са излишни. След няколко дни суетене на и разчистване на къщата, представителите на общината изчезнаха и …. повече не се върнаха. Къщата бе оставена разградена и празна. В края на 2018 г. от общината започнаха да ремонтират тротоара пред блока срещу къщата, който вече беше в окаяно състояние. Похвално. Казах си: Ето, явно след като приключат с него ще започнат и да озеленяват. Нищо подобно обаче не се случи. Къщата просто беше оставена в състоянието, което виждате по-долу.


В началото на лятото отново се повиха общинските работници и започнаха да преасфалтират улицата пред съседния блок, направиха парко-места, а от другата му страна изградиха чисто нова детска площадка. Отново похвално. Казах си – мирише на избори.

Виждайки активността, с която общината ремонтира в района реших, че ще е удачен момент да попитам и напомня за въпросното пространство за озеленяване. Така или иначе хората са там, а минат ли изборите активността им очаквано рязко ще спадне. Ето защо на 09.07.2019 г. отново писаха на район красно село

Здравейте,
преди малко повече от година бях отправил запитване относно една стара необитаема къща намираща се зад блок 15 в кв. Красно село на ул. Грамада малко преди бул. Гоце Делчев. В отговора, който получх от Вас (прикачен е в това писмо) бе посочено, че въпросното място е предвидено за озеленяване. В продължение на повече от година обаче не са извършени никакви други действия. Оградата на къщата бе премахната и тя просто бе разчистена. В момента имаме една рушаща се постройка, към която има свободен достъп от бездомници и наркомани. За щастие все още не съм забелязал такива там, но е въпрос на време и това да се случи. Моят въпрос е кога се предвижда дейностите по премахването на постройката и озеленяването да продължат. Има ли възможност там да бъде изградена детска площадка?

Все пак като посочвам в своето питане, оставена разградена къщата, тя може да се превърне в сборище на наркомани, бездомници или животни и да се разпространяват зарази и какво ли още не. С отговор обаче този път не бях удостоен. Въпросното писмо изпратих още 4 пъти до район красно село на 29.08.2019 г., на 04.10.2019 г. и на 14.10.2019 г., а междувременно изпратих писмото и няколко пъти през формата за запитвания на сайта. Отговор отново не получих. Реших да пробвам и по друг канал – официалната фейсбук страница на Район "Красно село" - Столична община. На 21.10.2019 г. изпратих запитването си като лично съобщение. То бе видяно, но … реакция никаква. Трябва да отбележа, че при други въпроси и сигнали, които съм подавал по този начин през социалната мрежа, съм поличавал в рамките на няколко дни отговор.


Така в какви ли не опити да получа информация минаха няколко месец. Изборите дойдоха и донесоха на Район „Красно село“ нов кмет – Росина Светославова от "Демократична България". Казах си: Ето сега, нов кмет - нов късмет. Този път обаче реших да направя моя казус публичен и го пуснах като коментар под пост на 15.11.2019 г.. О, чудо. Този път имаше някаква реакция. Отговориха ми, че ще бъде направена проверка на случая и ще ми отговорят. До 4-ти декември, отговор нямах. Тогава отново реших съвсем тактично да напомня на общината, че аз все още очаквам отговор. А от там получих един странен шизофреничен въпрос – „Г-н Христов, моля да уточните питането си - а ако имате и регистриран входящ номер, да го изпратите на Съобщения.“ За чудих се, дали това е някаква проява на извратено чувство за хумор или просто са решили да ме „направят на луд“. Описах им отново целия случай с моето питане и им приложих скрийшоти на всички мои опити да получа отговор.

В крайна сметка на 11 декември 2019 години (за по-малко от седмица) успях да получа отговор на задаваното от мен 5 месеца питане.

От отговорът на общината става ясно, че въпросната сграда е обявена официално за опасна за живота и здравето на живущите още през август месец 2018 г., но незнайно поради какво причина Дирекция „Общински строителен контрол“ към Столична община знаейки, че сградата е опасна, не предприемат никакви действия за нейното премахване.

Оставям на страна различните въпроси, които възникват в мен като защо след като през август месец сградата е била обявена за опасна, общината е предприела някакви действия в тази посока още през март същата година? И разбира се знаейки, че къщата е официално обявена за опасна, какво е правила администрацията на район Красно село година и половина? Защо обявена за опасна постройка не е оградена по някакъв начин, за да се предотвратят неприятни инциденти? Имала ли е комуникация с въпросната дирекция „Общински строителен контрол“ и отговор, защо няма заповед за премахването й и кога евентуално ще бъде издадена такава. Все пак кметът е нов, а и предполгам, че има и нови членове в администрацията и те трудно ще ми обяснят защо техните прешественици са бездействали по казуса. Благодарих за този дългоочакван отговор и реших да продължа да разплитам случая.

На 07.01.2020 г. изпратих запитване към въпросната Дирекция „Общински строителен контрол“ към Столична община, за да попитам защо не се издава година и половина заповед за премахването на освидетелствана като опасна сграда и кога ще бъде издадено такова.


Седмица по-късно получих мейл от въпросната дирекция, в който се виждаше, че моето питане се препраща към г-жа Ралица Михайлова, която според сайта на общината се води директор на Дирекция „Общински строителен контрол“. Викам си: Ето сега самият директор ще се занимае с моето питане и ще получа отговор. Е да, ама неееееееееееееееееееееее. На 30.01.2020 г. реших да пиша на електронната поща на въпросната дама, че аз все пак наистина очаквам отговор на моето питане. Реакция – никаква. На 06.02.2020 г. отново изпратих писмо до г-жа Михайлова, за да я уведомя, че вече е минал един месец от подадения от мен сигнал и нямам отговор. Явно и това мое писмо не успя да трогне директорa на „Общински строителен контрол“ в Столична община. На 18.02.2020 г. изпратих поредно писмо, в което пряко заявих на г-жа Михайлова, че ме размотават вече 2 месеца и ако не получа отговор до края на седмица ще се принуден да се обърна към медиите. Дай, боже чрез тях поне да се стреснат общинските чиновници и да вземат да си комуникират с неразбиращите защо си плащат данъците граждани.

Ами това е дългата сага. От началото на юли 2019 г. до края на февруари 2020 на общинските структури им е изключително трудно да отговорят на един прост въпрос. А въпросната къща си продължава да бъде опасна и застрашаваща живота на жителите в квартала. Питам се ако се случи нещастен случай, кой ли ще бъде виновен? Общинските служители пак ще вдигат рамене и ще гледат тавана прехвърляйки си вината едни на други. Но както биха казали най-големите скептици: Ти какво очакваш друго в държава, в която изчезва цял язовир и никоя институция не може да даде отговор как точно се е случило това пред очите им.

Всеки, който смята, че публикацията е интересна и иска да чете и други такива, може да хареса страницата на блога Икономика и общество, за да вижда най-новите публикации в блога.