Пазарът на IoT и автоматизация на дома расте двуцифрено


Една от най-бързо растящите компании в сектора е българската Алтерко Роботикс, с 124% ръст на приходите за последната година 
  • Северна Америка е първенец в интегрирането на интелигентни системи за автоматизация, но през следващите няколко години Европа ще навакса изоставането си и дори ще я изпревари по брой присъединени устройства;
  • Броят на европейските домакинства, които въвеждат системи за умни домове се очаква да расте през следващите 5 години със средногодишен темп (CAGR) от 22,3%, което ще доведе до 83,2 милиона умни домове през 2023 година;
  • Българската Алтерко Роботикс е продала близо 1 200 000 устройства през последните три години и има реализиран средногодишен темп на растеж от 140% на приходите от продажби. 
Пазарът на продукти за автоматизация на дома ще e един от най-перспективните и растящи сектори в световен мащаб, с годишен темп от близо 16%, по данни на Статиста. Северна Америка е пазарен лидер в интегрирането на интелигентни системи за автоматизация, но през следващите няколко години Европа ще наваксва с бурни темпове изоставането си и дори се очаква да стане първенец по брой присъединени устройства. Броят на домакинствата в Европа, въвеждащи смарт устгройства за автоматизация на дома се очаква да расте със средногодишен темп от 22,3% и да доведе до 83,2 милиона умни домове през 2023 година. 

Технологичният напредък означава, че IoT технологията става по-лесна за изпълнение и отваря вратата за по-голямо разнообразие от компании, които да се възползват от приложенията на IoT технологията. 


На фона на гитанти като Google и Майкрософт, на световната IoT сцена в момента присъства и значима компания, създадена от българи – холдингът Алтерко АД. Алтерко оперира в Европа, Азия и Америка, като водещите му пазари са тези на Стария континент и това са Германия и Италия. 
 За последната една година дъщерната компания на Алтерко с фокус върху IoT технологиите – Алтерко Роботикс бележи ръст на приходите в размер на 124%. Миниатюрните и функционални устройства за автоматизация на дома на Алтерко привличат все повече нови клиенти, като според данни на холдинга клиент направил веднъж покупка, се връща отново средно 5 до 7 пъти и закупува още продукти. Компанията е и одобрен доставчик на Deutsche Telekom за ново поколение умни устройства – NarrowBand IoT (NB-IoT). 

 През 2019г. Алтерко Роботикс спечели престижната награда Best of IFA 2019 на най-голямото технологично изложение в Европа за мултифункционалните и иновативни продукти за автоматизация на дома от серията Shelly. Чрез тях може да се контролира почти всичко в жилището, както и да се следи консумацията на ток. Устройствата са хит на над 90 пазара и близо 250 000 домове по цял свят в момента използват продуктите Shelly. Прогнозите са, че до 2021г. един милион домове ще бъдат автоматизитани от устройства на Алтерко. 


Холдингът планира догодина да предложи на пазара нова серия от устройства. В момента се тестват около 5-6 нови технологии, като е предвидено излизането и на индустриални Shelly устройства. Всички устройства Shelly са проектирани да предлагат максимален комфорт, безопасност и лесен монтаж. Единственото необходимо за употреба на продуктите е налична интернет връзка и безплатното мобилно приложение Shelly Cloud. 
Доброто анализиране на ситуацията в разгара на Ковид 19 кризата и изнасянето на производството на компоненти в България, даде възможност на Алтерко да осигури непрекъснатост на производството и доставките, което оказа влияние и върху темпа на продажбите. Към края на първо тримесечие на 2020 г, холдингът отчита 140% средногодишен ръст на приходите от продажби спрямо същото тримесечие на 2018 год.