Luminor Bank въвежда IBM Cloud for Financial Services за ускоряване на дигиталната трансформацияLuminor Bank и IBM днес обявиха, че са подписали ново петгодишно споразумение през декември 2020 г., съгласно което IBM Services ще помогне на Luminor в ускоряването на дигиталната трансформация на компанията. Чрез мигриране на ИТ инфраструктурата към IBM Cloud for Financial Services, компанията ще засили сигурността в съответствие с регулаторните изисквания като част от постоянното подобряване процесите на банката. С партньорството си с IBM, Luminor цели да ускори приемането на технология от следващо поколение и цифрово управлявани решения в хибридна облачна среда, за да може да постига по-добри резултати в бизнес процесите, да позволи по-бързо внедряване на приложения и да внесе гъвкавост с повишена сигурност и устойчивост.

Luminor е третата по големина банка в Балтийския регион и Естония, създадена през 2017 г. чрез сливането на операциите на Nordea и DNB в Балтика. Банката навлезе в следващия етап на своята трансформация след успешната миграция на своите клиенти към нова обща банкова платформа, която е независима от бившите банки-майки. Следващата фаза на растеж за Luminor има за цел да увеличи фокуса върху удовлетвореността на клиентите, дигиталната трансформация и растежа, като същевременно засили процесите на сигурност и регулиране, изисквани от индустрията.

Luminor ще създаде нова дигитална платформа като основа за бъдещия растеж на банката и развитието на цифровите иновации в гъвкава и фокусирана върху съответствие с регулациите ИТ среда. Платформата ще работи на IBM Cloud for Financial Services, която включва IBM Cloud Framework for Financial Services, набор от изисквания за сигурност и контрол за съответствие, които позволяват на финансовите институции да хостват уверено ключови приложения. Платформата също така включва същите водещи в бранша поверителни изчислителни възможности, намиращи се в IBM Z, и възможностите за криптиране „Запазете своя ключ“, предоставени чрез IBM Hyper Protect Services и подкрепени от най-високото ниво на сертифициране за сигурност, предлагано в търговската мрежа. Това дава на предприятията възможността да запазят контрол върху собствените си ключове за криптиране, така че клиентите са единствените, които могат да контролират достъпа до своите данни.

Като част от споразумението, IBM Global Business Services ще предостави на Luminor задълбочен експертен опит в индустрията и достъп до своите иновации в облачните технологии, изкуствения интелект и сигурността, които могат да подобрят възможностите на банката да разработва нови продукти и цифрови услуги. IBM Global Technology Services ще управлява ИТ операциите на Luminor и ще спомогне за трансформирането на основната платформа на компанията за банкиране и интеграция, поддържана от модел за доставка, управляван от изкуствен интелект.

Това партньорство е от решаващо значение за Luminor, тъй като навлизаме в следващия етап на растеж в нашата програма за трансформация. Работата с IBM може значително да подобри нашата технологична гъвкавост и може да ускори дигитализацията на бизнеса. Преминаването към IBM Cloud for Financial Services може да ни позволи да подобрим нашите продукти и услуги за клиенти и за извеждане на иновативни глобални банкови продукти на балтийския банков пазар.", каза Петер Босек, главен изпълнителен директор на Luminor

IBM е лидер в сигурността и притежава десетилетия опит в банковата индустрия, който прилага, за да помогне на Luminor да трансформира своите операции и да донесе иновативно изживяване на своите клиенти“, каза Хауърд Бовил, старши вицепрезидент на IBM Hybrid Cloud. „Започвайки работа с IBM Cloud for Financial Services, Luminor е в състояние да възприеме цялостен подход към сигурността и да отговори на регулаторните изисквания, като същевременно се фокусира върху иновациите и растежа на бизнеса в полза на своите клиенти.

"Имаме удоволствието да си партнираме с IBM за тази дългогодишна програма. IBM има най-добрите способности, както в технологичните операции, така и в разбирането на специфичните регулаторни изисквания за съответствие, сигурността и устойчивостта за банковата индустрия. Тази програма може също да помогне за ускоряване на внедряване на усъвършенствани решения за киберсигурност, съответствие и регулаторни изисквания.", добави Иля Советов, технически директор на Luminor.

IBM е водещ доставчик на хибридни облачни технологии, решения за употребата на данни и изкуствен интелект за световната индустрия за финансови услуги. За да научите повече за решенията и идеите на IBM за глобалната банкова индустрия, моля, посетете www.ibm.com/industries/banking-financial-markets

В допълнение към финансовите институции, екосистемата на IBM Cloud for Financial Services включва повече от 75 независими доставчици на софтуер (ISV), които са се съгласили да включат своите предложения и облачни услуги в платформата. За повече информация относно IBM Cloud for Financial Services посетете www.ibm.com/cloud/financial-services