Брюксел: Поправките в закона за конфликт на интереси ще доведат до нови санкции за България


Генералният секретар на Европейската комисия Катрин Дей изрази в писмо до министъра по европейските въпроси Гергана Паси острата си критика срещу исканите поправвки в Закона за конфликт на интереси. Според нея сегадействащият закон не обхваща всички форми на конфликт на интереси и трябва да бъде разширен още. Исканите поправки от Татяна Дончева ще отслабят силата му и ще го направят практически неефективен. Блокирането на закона за конфликт на интереси в началото на тази година бе посрещнато с изключителен негативизъм от Брюксел. Тогава еврокомисарят по регионалната политика Данута Хюбнер ясно даде да се разбере, че работещ закон за конфликт на интереси е "неотменно условие" за достъп на България до структурните и Кохезионния фонд на ЕС.

Критичното писмо стресна донякъде управляващите и те отмяниха част от исканите поправки. За сметка на това си оставиха най-наглото искане за промени - лицата на държавни и общински постове да декларират само консултантските си договори, а не всички договори, от които биха се облагодетелствали. С това на практика ще узаконят най-болната тема на страната (, за която България търпи основните си критики и губи пари от структурните фондове), а именно корупцията във властта. Щом няма закон, няма и престъпление. Този акт ще бъде със сигурност осъден в доклада на ЕК за напредъка на страната и със сигурност ще доведе до спиране на нови средства от фондовете, точно когата Европа се бори за всяко едно евро.


АКО СМЯТАТЕ, ЧЕ ПРОМЕНИТЕ В ЗАКОНА ЗА КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ ОГРАБВАТ, НЕКА ЗАЕДНО ДА НАПРАВИМ ИСТИНСКАТА ПРОМЯНА КАТО КАЖЕМ "НЕ" И НЕ ГИ ДОПУСНЕМ НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ.
ВКЛЮЧЕТЕ СЕ В ПОЕТАТА КАУЗА ЗА ОТХВЪРЛЯНЕ НА ПОПРАВКИ В НЕГО.