Корупцията по висшите етажи на властта в България става законна до седмица

След отправените от Брюксел критики по редицата скандали за корупционни схеми и източване на пари от еврофондовете (поради които са спрени над 500 млн. евро), в края на миналата година страната ни направи крачка напред като прие закон за конфликт на интереси. Законът обаче успя реално да действа само 3 седмици. За това кратко време той се превърна в "житейски абсурд" за БСП и ДПС просто, защото вече имаше правила, които ясно трябва да се спазват и бяха наказуеми. Явно повечето от депутатите в България все още си мислят, че политиката е да се правят закони, които да се съобразяват с техните лични интереси, а не обратното. Ето как веднага управляващите блокираха закона и започнаха да го променят така, че накрая от него да остане само името, а ефективността му да се сведе до минимум.

Татяна Дончева запретна ръкави и поиска:

- Конфликт на интереси ще декларират само служителите на държавната и общинската администрация, които имат контролни и ръководни функции. Това дава правото на хора от висшите етажи на властта да източват парите на данъкоплатеца към свързани с тях фирми;

- Стеснява се и обхватът на т.нар. свързани лица;

- Отпада текстът от декларациите за конфликт на интереси, в който изрично се посочва, че за неверни данни се носи Наказателна отговорност.

АКО СМЯТАТЕ, ЧЕ ПРОМЕНИТЕ В ЗАКОНА ЗА КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ ОГРАБВАТ, НЕКА ЗАЕДНО ДА НАПРАВИМ ИСТИНСКАТА ПРОМЯНА КАТО КАЖЕМ "НЕ" И НЕ ГИ ДОПУСНЕМ НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ.
ВКЛЮЧЕТЕ СЕ В ПОЕТАТА КАУЗА ЗА ОТХВЪРЛЯНЕ НА ПРЕСТЪПНИТЕ ПОПРАВКИ В НЕГО.