Зелени по принуда

Наистина не са много положителните промени, които икономическа криза с подобни размери, може да постигне, но все пак ги има. Изправени пред необходимостта за намалене на разходите си, фирмите започнаха масово да режат заплати, социални придобивки за служителите и така се стигна до разходите за офис консумативи. Хартията в офиса вече се използва доста по пестеливо от преди. Сега огромните презентации и доклади се разпечатват двустранно на листите хартия, за да може разходът да е на половина. Все пак за пред клиентите не е добре да се обявява това. Никой клиент не би бил очарован от факта, че неговата фирма е принудена да пести от най-елементарните до вчера консумативи.

На помощ тук идва ПР-ът, който изрича камуфлажните 3 букви – ЕКО. Една от последните мащабни акции е тази на мобилният оператор Глобул, който приканва своите абонати да се откажат от получаването на месечната си фактура по пощата и да използват електронна. Така според фирмата ще бъде спасено едно дърво, а абонатите ще печелят 2% от месечните си такси. Истината е, че спестенитявате до 0,20 лв. от хартията за фактурата ви, а мобилният ви оператор спестява още толкова от пощенските разходи. По официални данни от агенция Алфа Рисърч от април тази година, абонатите на Глобул са 2 775 500 души. Простата сметка на това прави увеличение (от икономия) на печалбата на компанията с 555 100 лева на месец.

Тъй като в този сектор, от както се е сформирал като такъв, сме свидетели на псевдо конкуренция между играчите, не е учудващо, че и Мтел от скоро започнаха да провеждат същата кампания. Според данните на Алфа Рисърч това би им намалило разходите с около 750 100 лева на месец. Моето лично мнение е, че е въпрос само на време и Вивател да навлече зеленя костюм, за да спести месечно около 166 400 лева.

Инициативата за подобряване на ЕКО баланса при дейността на човека, като се лишаваме от ненужно разхищение на ресурси, е наистина добра и похвална. Щеше и да е още по-похвално, ако въпросните компании, точно преди година, не демонстрираха същото огромно разхищение на ресурси просто, защото тогава можеха да си го позволят. А и не бяха единствените. Тъжната истина е, че масовата част от компаниите трябва да бъдат заплашени от фалит, за да обърнат внимание към ЕКО дейности, които могат да им оптимизират разходите и да увеличат печалбите.