Започват нападките срещу социолозите

По традиция, след приключване на изборите започват нападките срещу социолозите. На тези избори те са основно в 2 насоки:

1) изказванията на Кольо Колев от Медиана и Юрий Асланов от Афис (член на Висшия съвет на БСП), че дистанцията между БСП и ГЕРБ се скъсява, на изборите тя ще бъде около 2%, а дори според тях е било възможно БСП да спечелят. Като социолог аз лично бях възмутен от тези изказвания (и публикувах мнението си за това още в петък на блога си), имайки в предвид, че данните на няколко агенции (Алфарисърч, Сова Харис, Маркетлинкс, Скан и Скала) сочат разлика между партиите от 7% – 10%. Реално дистанцията между двете политически сили бе 5,89 процентни пункта. Ако изключим въздействието, което оказаха изказванията на двамата социолози в последния възможен момент, разликата ще бъде в рамките на очакваната.

2) Защо социолозите не предвидиха резултата на НДСВ? Тя привлече хората, които не бяха решили до последно за кого ще гласуват. От изследвания проведени преди изборите се виждаше, че една не малка част от гласувалите за НДСВ през 2007 година, към момента на изследванията, не са определили за кого да гласуват (в статия от миналата седмица отбелязах, че това са около 300 хиляди души). Вотът за НДСВ вчера нямаше как да бъде измерен с емпирични инструменти, тъй като бе спонтанен, а изследванията са актуални за периода, в който са проведени. (ако не беше така, нямаше да има смисъл от предизборни кампании и избори). Основната водеща сила обаче бе мажоритарният елемент привнесен от Меглена Кунева. Да не забравяме, че тя спечели одобрението за евридепутат, на най-голям дял от пълнолетното население. Все пак ако политолозите бяха гледали върху всички партии, а не се бяха съсредоточили само върху някои (като очакваната голяма изненада – РЗС, скандалите около Синята коалиция и медийните битки между Бойко Борисов и Сергей Станишев), можеше да предвидят изненадата, тъй като имаше доста предпоставки за нея.

Изводът е прост – нападки винаги ще има докато се дава повод за такива.