Защо социолог стана мръсна дума

По време на всички избори, най-критикувани са социолозите. Слуховете за манипулация от тяхна страна, на данните от изследваниятa им, са безброй. Разбира се не можем да сложим всички под общ знаменател. Ето какво се каза в една скромна статия от днес:

„Три дни преди европейските избори социолозите отчитат стопяване на разликата между ГЕРБ и БСП. Според Кольо Колев дори бил възможен обрат в изборния резултат.
Разликите на евроизборите между ГЕРБ и БСП ще бъдат твърде близки (от порядъка на 2%), а е възможно и БСП да бъде напред, каза социологът Кольо Колев.”

Дали г-н Колев може да обясни странното стечение на обстоятелствата, как в последния възможен момент, той поднася данни за изравняване на гласовете между ГЕРБ и БСП (и дори вероятност за изборна победа на БСП) при положение, че до момента всички агенции излязоха с разлики между двете партии от 7 % – 10 %. Агенция Алфарисърч публикува вчера данни, от които се вижда, че разликата между ГЕРБ и БСП е в рамките на 7%. Изследването е проведено в периода 1 – 3 юни 2009 г.

Всеки политически ПР и политолог знае, че при подобно изказване ефектът ще е активизиране на тази част от електората, която не смята да гласува, защото мисли, че шансовете на партията да е победител, са малки.

Статията продължава:

„Според тях (Цветозар Томов и Кольо Колев) трябвало да има дебат между Станишев и Борисов. Този, които се откаже от него, ще загуби, смятат социолозите.”

По едно много странно стечение на обстоятелствата Сергей Станишев иска точно това. От няколко дни в медиите се ширят призивите на БСП – „Изкарай Бойко на дебат”. Всъщност дебат между ГЕРБ и БСП имаше преди месец.

Остава отворен въпросът, ако на изборите не видим близките резултати, които храбро се предвиждат (в разрез с всички официално публикувани данни до този момент), ще понесе ли някой отговорност за думите си?