На кой му пука?

След като Американската комисия по ценните книжа и фондовите борси обвини в петък инвестиционната банка Goldman Sachs в измама с прикриване на факти за портфейли от ипотечни книжа, които са ощетили инвеститорите с милиарди, американските пазари отбелязаха една от най-лошите си сесии за последните няколко месеца. Основният измерител на американския фондов пазар Dow Jones Industrial Average (DJIA) приключи в петък с 1.13% загуба. По-силно беше понижението при Nasdaq и S&P 500, които изгубиха съответно 1.37% и 1.61% от стойността си. Акциите на най-пострадалата от търговията Goldman Sachs паднаха с 12.8%. Лошата новина повлече и останалите банкови книжа - повече от 5 на сто беше загубата за Citigroup и Bank of America, а пазарната оценка на JP Morgan Chase падна с 4.7%.

Всичко това даде повод за опасения през почивните дни, че може би сме свидетели на започваща следваща криза на пазара. (за официално начало на настоящата световна икономическа криза се поставя фалитът на инвестиционната банка Леман Брадърс през септември 2008 г.). Докато всички очакваха новата седмица да премине под знака на червената вълна като спадовете на цените на акциите да се задълбочат, в понеделник малко след 10 часа източноамериканско време акциите на Citigroup вече бяха с над 7% нагоре, а Bank of America поскъпваше с близо процент. В края на сесията индексите завършиха с ръстове- DJIA +0.67%, a S&P 500 +0.45%. Губещи обаче оставаха JP Morgan Chase и обвинената в измама Goldman Sachs – книжата и на двете паднаха с около 0.6%.

Този развой на събитията показа, че разкритията направени от Американската комисия по ценните книжа и фондовите борси не впечатляват играчите, които са останали на пазара след изтеглянето на капитали. Сякаш новината за Goldman Sachs бе като обществена тайна, която всички знаят, но никой не произнася на глас. Така спадът от петък може да се разглежда основно като корекция на продължителното нарастване на цените през последните дни, а не на инвеститорски притеснения и разклатено доверие в пазарите. Изводът, който може да бъде направен от този развой на събитията е, че пазарът в САЩ вече е достигнал дъното си и изглежда, че няма новина, която да помрачи плавното му възстановяване.

У нас разкритията за Goldman Sachs не оказаха влияние върху търговията в понеделник, като това бе очаквано от анализаторите, поради липсата на корелация между борсите в София и Ню Йорк. SOFIX затвори при 420.42, което е спад с 0.76%, а оборотът бе малко над 800 хил. лв. По-силен интерес се наблюдаваше към "Софарма", "Монбат", "Доверие обединен холдинг" и "Евроинс".

*Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за взимане на инвестиционни решения