Драсни, пални, количка


Почти месец вече, една малка част от българското общество си има ново хоби – да пали коли. Това шокира привидно спокойно живеещите граждани. Най-важното в случая е обаче, че месец след първата подпалена кола, полицията не само все още не знае кой е извършителят, но и какво иска да покаже с този акт. Лутайки се в безумни обяснения, догадките приличат на хвърлени със затворени очи стрелички по мишена: пироман изпитващ душевен оргазъм от пламъците, война между застрахователни компании в стил средата на 90-те, насърчителна кампания за използване на платените паркинги, опит да се дестабилизира държавата, акция на престъпния контингент, с която иска да отклони вниманието на полицията и обществото от знаково разследване, терористични атаки или просто на група пешеходци им е писнало от нехайството на собствениците на автомобили и безхаберието на държавата при съвместното съжителство между стоманата и пешеходците. Или казано по просто: „Не се бутайте, версии ще има за всички.“ Ето това е истинска демокрация и пазарна икономика –можеш да си избереш дори и версия, която ти харесва. МВР обаче съсредоточи усилията си не да разбере коя от всички догадки е истинската, а да произвежда нови и нови такива. Общото между всички версии, които се тиражират към момента е, това което една водеща от популярна телевизия представи като обединяващо между палежите: „Запалените коли са на различни застрахователи, различни марки, различни райони на палежи, по различно време на денонощието....“ С други думи – общото е, че нямат нищо общо.

За смисъла

Работата на органите на реда по палежите на автомобили обаче правят много по-дълбок разрез в социума и представят грозната картина на привидно Европейската страна – ниско качество на институциите в страната. Когато държавата не изпълнява своите функции, всеки сам става държава и определя кое е редно и кое не според собствените си разбирания, след това се опитва да принуди всички да правят това, което той смята за редно. Подпалването на десетки автомобили под носа на МВР е не само звучен шамар, но и плюнка в лицето на институцията. След цял месец оперативна работа, няма обвинени, а само задържани по подозрение. Също както пламъците на огъня се разпространяват бързо, така и безпомощността на органите на реда, катализира разпространението на епидемия от палежи. Това допълнително затруднява работата на полицията, защото вместо да търсят един човек или група с определен мотив, те трябва да търсят много хора и групи с различни цели и идеи.

Обвинявайки лекарското съсловие, че поради небрежност на негови представители, редица пациенти са загубили безсмислено живота си поради закъснялата им реакция, МВР също не прави изключение. Нека да си зададем хипотетичният въпрос, а ако в случая не бяха палежи на коли, а разпространение на наркотици или зараза, най-вероятно половината от населението на страната щеше да се е превърнало в наркозависими или да е мъртво, преди началниците в МВР да се замислят, че май има проблем. Интересно, след като не можем да опазим сигурността вътре в страната как очакваме, че някой би ни повярвал, че можем да опазим останалите страни от Шенгенското пространство. Да, България изпълни всички технически изисквания, но не разбра най-важното – може да имаш хиляди камери, но за да има смисъл от тях те трябва да гледат в правилната посока. Така и разполагайки с една от най-многочислените полицейски служби, 60 хиляди служители цял месец не могат да разберат кой и защо пали колите на данъкоплатците.

Включването на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) трябваше да засили работата на МВР, но показа не само колко е безсилна българската полиция в опитите си да съблюдава за реда и сигурността, но и че работи според поръчките на управляващите, а не според разписаните й в закона дейности. Отваряйки интернет страницата на агенцията (http://www.dans.bg/) ни посреща надпис:

"Държавна агенция „Национална сигурност” е специализиран орган за контраразузнаване и сигурност, чиято основна мисия е разкриване, предотвратяване, пресичане и неутрализиране на заплахите за националната сигурност."

Оказва се, че хулиганството, за каквото се води според законите на страната подпалването на автомобили, всъщност е заплаха за националната сигурност. А като какво ли би било категоризирани по-тежко престъпление като изнасилване? Всъщност не само ДАНС от силовите органи се занимават с нетипични за тях дейности. Само преди няколко месеца Главна Дирекция "Борба с Организираната Престъпност" (ГДБОП) се притече на помощ на журналистката от БТВ Миролюба Бенатова, за да възстанови блокираният й профил в социалната мрежа Facebook (Фейсбук). (Явно и подобни престъпления застрашават националната сигурност.) Ако обаче приемем, че палежите на автомобили наистина е престъпление касаещо националната сигурност, то тя всъщност не се застрашава от анонимните подпалвачи, а от неадекватността на служителите на МВР.

Мнението на премиерът по темата е спорно: „Най-правилно е случаите с палежи на коли да не се отразяват от медиите.Като се гледат по телевизията как им горят колите и палят пак.",обясни Борисов. Между тези думи може да се прочете нескрита тъга по отминалият управленски режим, по времето, на който нямаше престъпност, защото просто не се позволяваше на медиите да говорят за престъпления. Всички живееха с илюзията, че престъпления в страната не се случват, защото полицията си върши перфектно работата. Всеки може да си направи извода, колко е безсмислена, обидна и малоумна репликата на премиера, само като се върне 25 години назад във времето. Споменът за аварията в Чернобил и полелият децата ни радиационният дъжд е още жив във всеки.Тогава отново с подобни аргументи управляващите предпочетоха да замълчат и да не обявят публично случилото се.

От друга страна, наблюдавайки волните интерпретации на медии отдавна забравили, че те трябва да отразяват безпристрастно събитията, които се случват, а не да създават сензации, думите на премиерът придобиват някаква логика. Все пак безумното нагнетяване на обстановката от страна на някои медии показва, до колко ниско ниво са паднали в алчността си за повече шокиращи новини. Също както продавачите в магазини продават алкохол и цигари на непълнолетни деца, те ни заливат с безумни думи, за които никой не носи отговорност. И все пак именно информацията може да ни предпази, а не политически поръчаното мълчание.

Добрата новина

Нищо друго не може да обедини така силно хората от колкото тежката трагедия. Доказаха го жителите на село Катуница, които се изправиха заедно и казаха „Не“ на терорът си от феодална фамилия. Видели безсилието на полицията да опази автомобилите им, хората започнаха да се обединяват в доброволчески патрули, които да следят за безопасността. Добрата новина е, че след толкова години на разделение, хората отново са заедно и са готови заедно да се борят за едно по-добро утре.

Лошата новина

Все пак остава отворен въпросът, дали поради отсъствието на адекватна реакция на органите на реда, скоро до заглавията за поредния запален автомобил, няма да се наредят и такива за пребити от граждани хора, които просто са минавало покрай паркирани коли и са изглеждали подозрително на собствениците им.