Изберете българското

 Снимка в. 24 часа

Вчера, 29 март Първа инвестиционна банка (Fibank) обяви началото на първото издание на конкурса „Най-добра българска фирма на годината“. Начинанието е една от малкото свежи идеи, които се реализират в страната. Парадоксално или не, икономическата политика на редица правителства се оказва насочена приоритетно към привличане на чужди инвестиции. Те бяха в основата на ръста на икономиката и рязкото им изтегляне оказа допълнителен натиск върху бизнес средата и задълбочи влиянието на кризата. Медиите се надпреварват да отразяват какви стимули и политики предприема правителството, за да привлече златната кокошка в лицето на чуждите инвеститори.

Българският бизнес обаче някак си потъна във времето на масовата приватизация и изчезна от медийното пространство. За редица българи той дори вече не съществува. В блога Икономика и общество отделям внимание на конкурса, защото смятам, че бе крайно време и българските фирми да получат не награда, а признание за усилията, които полагат. През годините видяхме как международни компании се настаниха с лекота на българския пазар и икономията от мащаба им, задуши българското производство. Редица заводи станаха собственост на чужди инвеститори, които поради кризата закриха производството си в България и преместиха производствените си мощности в други страни. Всъщност истинската златна кокошка на българската икономика са родните фирми и е жалко, когато техните усилия остават в сянката на „чуждите пари”.

В конкурсът могат да участват фирми, които имат български капитал, български мениджмънт и управляват български марки като и трите условия за задължителни за кандидатите. Конкурсът ще отличи тези с най-добри финансови показатели.

Основните критерии, по които компаниите ще бъдат оценявани, са:
  • Нетна печалба
  • Оперативна печалба преди данъци и финансови разходи
  • Печалба преди данъци и финансови разходи
  • Възвръщаемост на собствения капитал=Нетна печалба/ Собствен капитал
  • Възвръщаемост на използвания капитал=EBIT/ (Собствен капитал + Дългосрочни заеми)
  • Възвръщаемост на активите=EBIT/ Активи
Всички компании, които имат желанието да участват в авторитетната класация на Първа инвестиционна банка (Fibank) могат да дадат заявките си за това на следните и-мейли:


До 5 май 2012 година ще стартира и сайтът на конкурса, където участниците също ще могат да се регистрират онлайн.

Димитър Костов – изпълнителен директор на Fibank
Васил Христов – изпълнителен директор на Fibank
Светла Костадинова – изпълнителен директор на Института за пазарна икономика
Венелина Гочева – член на издателския борд на „Вестникарска група България“
Емил Хърсев – финансист
Лъчезар Богданов – управляващ партньор в „Индъстри уоч“
Йордан Матеев – главен редактор на Форбс – България
Кънчо Стойчев – съосновател на ББСС „Галъп интернешънъл“

Блогът Икономика и общество иска да пожелае успех в начинанието на Първа инвестиционна банка (Fibank) и с интерес ще следи развитието на конкурса.