Кой е срещу мен в мрежата?

Последните проучвания от първото полугодие на годината на агенция Алфаридърч показват, че проникването на Интернет сред населението вече е обхванало 63% от него, а това е почти цялото икономически активно население. Освен него в тази графа попадат и почти всички ученици под 18 г. Те обикновено не фигурират в проучванията, но тяхното ежедневие без връзка с мрежата изглежда немислимо.
Източник: www.alpharesearch.bg

Според данните на агенцията Интернет се използва основно за участие в социалните мрежи и сърфиране за удоволствие. Ако разгледаме данните назад във времето ще видим,  че тежестта на социалните мрежи нараства постоянно. Лесният контакт и интерактивното общуване и съдържание превръщат всякакви видове социалните мрежи в магнит за подрастващите. Въпреки забавленията обаче опасностите, които се крият зад всеки клик в Интернет са реални и често техни жертви са именно децата ни.

Най-голямата опасност в Интернет си остава педофилията, която въпреки, че засяга малък брой непълнолетни не бива изобщо да бъде подминавана с лека ръка. Също така в мрежата децата могат да се натъкнат на измамници или на неподходящо за възрастта им съдържание.

Според различни изследвания още ненавършили 8 години, децата могат сами да включват компютър, таблет или смартфон, като голяма част от тях без родителска помощ сърфират в мрежата, могат да си пуснат видеоклип или могат да намерят всякаква информация в Интернет. 60% от тях дори имат профили в социалните мрежи, направени от техните родители.

Все пак Интернет не може да бъде възприеман изцяло като враг на децата ни, тъй като е добре те да са запознати с новите технологии. И все пак, според специалистите, престоят в мрежата не се осъзнава като риск от подрастващите, а това ги прави уязвими.

Безопасността на учениците в Интернет е и темата на провеждащите се днес и утре обучения в изпълнение на проект "Кой е срещу мен в мрежата" на фондация "Интелдей", който се реализира с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2016, в партньорство с Район „Слатина” -СО.

На принципа на игровия модел учениците от пети и шести клас на столични училища 31 СУЧЕМ „Иван Вазов“ и 23 СОУ "Фредерик Жолио-Кюри" ще научат как да реагират в случаите на агресия, които често от мрежата се пренасят в реалния живот, както и за изграждането на личните им „дигитални досиета“.

Техни ментори ще бъдат:


Любомир Тулев, работи в ГДБОП от 6 години. Г-н Тулев се е посветил на защита на децата и се бори срещу детската сексуална екплоатация. Той е българското лице за контакт с Facebook. Любомир Тулев ще разкаже на децата как да се предпазват от злонамерени лица и как да ги разпознават.


Доброслав Димитров е познат още като съосновател на Imperia Online Ltd и създател на едноименната игра. Той ще разкаже на учениците как да създават своята онлайн идентичност под формата на забавни игри.


Явор Колев и екипът му ежедневно се борят за превръщането на Интернет пространство в едно по-сигурно и безопасно място не само за децата, но и за всички нас.