За (не)свободата на словото във Facebook


През последните години неизменна част от темите присъстващи в дневния ред на българина е свободата на словото в медиите. Постоянно ни заливат с какви ли не класации, в които България се нарежда след страни от третия свят по свобода на словото в медиите. Основната причина за това обикновено се дължи на факта, че средата в страната ни е доминирана от корупция и сблъсъци между медии, политици и олигарси. Според "Репортери без граници" в индекса за свобода на словото за 2016-та година сме поставени на 113-то място от изследвани общо 180 държави.

Има ли свобода на словото в България?

Признавам си, че не съм разглеждал подробно критериите, по които се подреждат страните и как се дефинира свободата на словото от "Репортери без граница". Все пак нека видим какво наистина се пише в медиите. Само преди няколко месеца във всички медии се говореше, как след порядъчна употреба на алкохол, шефът на Агромах е казал, че кметът на гр. Симитрли е имал сексуален контакт с премиера Борисов. Във всяка страна с морални и етични норми в медиите, това би било подминато като „пиянска история“, която не заслужава вниманието на обществото. В не свободните медии в България обаче това е гръмко отразено. Примери като този за най-различни нападки и изказвания срещу един или друг човек са много. Само в България в един вестник може да се прочете, че тв водещият Ники Кънчев е стерилен и не може да има деца, а на следващата страница, че има незаконно дете. Любимата ми публикация е, че Слави Трифонов е "предрусвал" редовно и за това си е имплантирал златна ноздра. В печатните медии и телевизиите, най-редовно се появяват пишман експерти, които през няколко седмици обявяват във фалит, я държавата, я някоя фирма, я направо целия Европейски съюз, заедно и със САЩ.

Целият този каламбур от новини обаче показва, че цензурата в медиите и ограничението на свободата на словото просто липсват. Колко ограничено е словото след като всеки може да си направи свой собствен блог и да изказва личното си мнение в него? Това дали е вярно или не се оставя на самите читатели да си проверяват информацията. Темата за свободата на словото често се повдига от хора или медии, които не се радват на особено голяма читаемост по една или друга причина. Да тръбиш, че те цензурират е лесен и удобен начин да привличаш внимание. Именно липсата на популярност сред читателите поради некачествено съдържание или нещо друго, се оправдава с това, че някой налага цензура над тях. Друг момент е това, че доста от тези медии са с голямо, но неподплатено самочувствие и избират теми, които обществото не счита за важни и интересни. Дневния ред на обществото е съвсем друг и за това оправданието най-често е, че някой налага мълчание по тези теми.

Все пак ако погледнем от друг ъгъл ще видим, че Свободата на словото наистина е застрашена. Заплахата обаче не е на местно ниво в страната ни, а на международно. Социалните мрежи бързо навлязоха в живота ни и изместиха личните контакти между хората. Все по-голяма част от нас не комуникират с приятелите си пряко или по телефон, а с едно бързо преглеждане на профила им.

Facebook има над 1,5 млрд. регистрирани потребители. От тях над половината са активни ежедневно в мрежата. Практически почти всеки наш познат има свой профил. Забелязвали ли сте обаче как информация за ваши познати започва да изчезва от стената ви? В един момент се зачудвате, какво ли се случва с този или онзи ваш приятел и решавате да му потърсите профила. Откривате, че всъщност с него не се е случило нищо и вие все още сте приятели в социалната мрежа. Той активно качва снимки и споделя свои мисли, но вие не ги виждате. Проблемът не е нито във вас, нито във вашия приятел, а просто Facebook филтрира информацията и дирижира комуникацията между всички свои потребители.


Информацията за близки за вас хора се заменя с тази от хиперактивните в мрежта профили или просто тези, които си плащат, за да стигат техните мисли и мнения до повече потребители. Оказва се, че на практика свободата в социалните мрежи е изцяло регулирана и е превърната в мощен инструмент за печелене на пари. Именно филтрирането и таргетирането на информация към, от и за потребителите е цялостната манипулация, която може да насади и наложи определени мнения и пропаганда. 

Групите по определени интереси създавани във Facebook се манипулират по много прост начин. Ако вие поддържате група или страница в мрежата, съдържанието в нея няма да достигне до повече от 10% от хората, които са заявили своят интерес към определената страница и биха искали да получават информация от нея. Целта тук е просто Facebook да изнуди администраторите да платят за спонсорирано/рекламно разпространение на публикациите.

Реално всеки има свобода в социалната мрежа да изрази своето мнение, но не и свободата мнението му да достигне до останалите потребители или те въпреки изявеното им желание да я видят.

Парите са в основата на манипулирането на свободата на словото. Ако разполагате с достатъчно средства, можете да залеете стените на потребителите на Facebook със своята пропаганда и гледна точка. Ако нямате финансови средства обаче дори да казвате най-големите истини те няма да стигнат до никого. Така корпоративните интереси поставят свободата на словото и себеизразяването в много по-тежка зависимост от тази, която ни се представя по класациите на „Репортери без граница“.

Оценката на стойността на Facebook след листването на борсата бе за 100 млрд. долара, като в момента тя се е удвоила на над 200 млрд. долара. В края на второто тримесечие на 2016 г, нетната печалба скача със 186% през тримесечието, достигайки 2.06 млрд. долара. На годишна база приходите на компанията се покачват с 63% до 6.24 млрд. долара, като основни за нея остават мобилните реклами, които носят 84% от постъпленията, повишавайки дела си спрямо миналата година. Това дава повод очакваната печалба на компанията в края на годината да бъде около 4 млрд. долара. Ако я съотнесем към стойността на компанията обаче виждаме, че за да си изплати инвестицията в една акция на Facebook човек трябва да почака около 50 - 60 години, което прави компанията доста надценена.

Именно скъсяването на този марж е основното желание на инвеститорите притежаващи акции на Facebook и социалната мрежа трябва да продължи да увеличава печалбата си. Това ни дава основание да очакваме още повече удари срещу свободата на словото и изразяването във Facebook. Зависимостта от това социалната мрежа да печели от всичко и на всяка цена е основният проблем заплашващ свободата на словото. За това обаче почти всички мълчат и много малко са тези медии, които се осмеляват открито да критикуват Facebook. Все пак ако не се отразяват само хубави неща за социалната мрежа, тя много бързо може, разбира се много случайно, да филтрира информацията и дадена медия да се озове без никакви читатели. 

Всеки, който смята, че публикацията е интересна и иска да чете и други такива, може да хареса страницата на блога Икономика и общество, за да вижда най-новите публикации в блога.