Как Лидл/Lidl ни правят на майнуни

Анализ на Христо Христов

Помните ли истерията около отвярянето на първите 14 магазина на Лидл/Lidl в България? Ако не, може да си я припомните от следното видео. Тогава Президентът Росен Плевнелиев, министърът на труда Тотю Младенов и кметът на София Йорданка Фандъкова се пъчиха да поздравяват жителите на страната и да им обясняват колко големи късметлии са, че ще могат да пазаруват в магазините Лидл/Lidl. От своя страна пък търговската верига стартира с промоционални банани за по 69 стотинки и превърна бъдещите си клиенти в разбеснели се маймуни.


6 години по-късно се оказва, че това не е било просто промоционална оферта, която привлече вниманието на потребителите, а прото отношението, което международната верига има към българските си клиенти. А именно, маймуни, който са готови да се сбият ако им подхвърлиш евтин банан.

За времето, в което е в страната Лидл/Lidl не се прояви като особено коректна фирма. Всички кухи фрази, с които медиите ни пълнят главите, че чуждестранните инвеститори са по-добри от българските, че имат по-висок морал, че са цивилизовани и мислят първо за клиентите, че те никога не ни лъжат или се опитват да ни измамят и т.н. се оказват високопарни лъжи. През времето прекарано в страната Лидл/Lidl отнесе много солени глоби за използване на нелоялни търговски практики и заблуди за своите клиенти. Само тази година Лидл/Lidl е платила глоби за над 2 млн. лв. за заблуждаващи реклами. През месец февруари Върховният административен съд (ВАС) потвърди глоба в размер на 370 859 лв., наложена на  „Лидл България ЕООД енд Ко“ КД от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за заблуждаваща реклама. В края на април пък КЗК наложи на "Лидл България" нова глоба от 1.8 млн. лв. отново заради заблуждаваща реклама. Санкцията е 0.35% от оборота на дружеството за предходната финансова година. Простата сметка показва, че оборотът на Лидл/Lidle за 2015 г. е бил в размер на 500 млн. лв. Повторните едни и същи нарушения, които прави Лидл/Lidl показват, че търговската верига явно печели доста добре, след като може да си позволи да заплаща глоби от по 2 млн. лв. на година и да разкрива нови магазини.

Заблуждаващите реклами се оказва, че са доста чест похват за заблуда на клиентите, който не се прилага само от Лидл/Lidl. Преди време ви бях разказвал за това как Кауфланд съзнателно нарушават закона за защита на потребителите. Оказва се, че това е обичайна практика и при Лидл/Lidl. Най-масовата заблуда, която се използва от търговските вриги е като в промоционалните им каталози се отбелязва с малък шрифт, че някои или всички обявени промоции важат до изчерпване на количествата. Това обаче е нагло и безочливо нарушение на законите и се прави с цел клиентите да си мислят, че нямат право да подават сигнали или оплаквания до съответните комисии. Ето ви как това се случва в мазини Лидл/Lidle.

Виждаме на снимката брошурата на Лидл/Lidl. В горния десен край в синьо пише, че брошурата е за периода 7 – 13 ноември (от понеделник до неделя). Реших да закупя обявени на промоця таблетки за съдомиална машина Finish и посетих магазин на веригата в събота преди обяд. Оказва се, че те вече не се предлагат в магазина, защото са били обявени на промоция до изчерпване на количествата. При положение, че активните дни за пазаруване са именно почивните, как така са се изчерпали ама точно за този активен период и не са налични?


Да се върнем на брошурата. Наистина от Лидл/Lidl са посочили в нея, че промоциите са обявени до изчерпване на количествата. Можете ли да видите къде точно го пише това?

Да, става въпрос за оградения ситен текст най-долу в брошурата. Наистина ще е полезно ако във всяка брошура се поставят и очила така, че поне да може да бъде прочетена. Но аз ще ви кажа какво пише там.

Предложенията са валидни за посочения период или до изчерпване на количествата. Възможно е поради ограничени количества някои артикули да бъдат изчерпани още в първия ден на търговската акция.

Това изцяло пртиворечи обаче на Закона за защита на потребителите според, който търговците са длъжни да осигурят необходимите количества до края на промоционалния период.

Чл. 68ж. (Нов - ДВ, бр. 64 от 2007 г., в сила от 08.09.2007 г.) Нелоялни търговски практики са и следните заблуждаващи търговски практики:


5. покана за покупка на стоки или услуги на определена цена, като не се посочват разумни основания, поради които търговецът няма да може да достави или да осигури доставянето от друг търговец на стоките или услугите или на равностойни стоки или услуги на обявената цена за определен период от време и в разумно количество съобразно стоката или услугата, обема на направената реклама за стоката или услугата и предложената цена;

С дуги думи от Лидл/Lidl много ясно и съзнателно се опитват да манипулират клиентите си в нарушение на закона и използвайки нелояни търговски практики.

Само преди 2 месеца Комисията за защита на потребителите (КЗП) е съставила акт на Лидл/Lidl именно поради използване на същата нелоялна търговска практика.


Както сами виждате въпреки, че на 28 септември 2016 г. Лидл/Lidl получава забрана от Комисията за защита на потребителите, само след малко повече от месец търговската верига прилага отново същия похват за заблуда на потребителите. С други думи не им пука за законите на страната и актовете на КЗП.

Нека продължим да четем по-нататък дребния шрифт.

"Възможно е някои артикули да не са налични във всички разновидности и размери."

Това изречение си е направо нагло признание на Лидл/Lidl, че всъщност промоционалните им каталози могат да бъдат съставени изцяло от лъжлива или неточна информация.

„Лидъл България не носи отговорност за допуснати печатни грешки.“

А кой тогава носи вина?!? Марсианците ли? Все пак печатна грешка може да се окаже и отпечатана цена от 10 лв. за продукт, а той всъщност да е на стойност 100 лв. Само една изпусната нула от печатна грешка. Това не е ли пак опит за заблуда на клиента?

Тъй като законът е ясен по оношение на практиката да се обявяват промоции до изчерпване на количествата, аз днес започвам своя инициатива, с която искам тези нарушения и заобикаляния на закона от страна на печелещите милиони левове търговски вериги да спре. Когато се обяви промоция с начална и крайна дата, това трябва да означава, че до изтичането на последния ден от промоцията, съответната търговска вреига трябва да разполага с наличности. Ако търговска верига иска да обяви промоция до изчерпване на количествата, тези стоки да бъдат посочвани в отделна брошура, в която да се упомоене само началната дата на промоцията, тъй като крайната дата реално е изчерпването на количествата, с които разполага самата верига. Ето защо не би трябвало да има посочена крайна дата на промоцията.

Всеки, който смята, че съм прав и иска да ме подкрепи може да го направи като хареса страницата на блога Икономика и общество, тъй като в нея ще публикувам развитието на моята инициатива и какви действия можем да предприемем, за да спрем търговските вериги да ни лъжат.