Ценностите на новото поколение

Анализ на Христо Христов


Днешните млади масово попадаха в медиите с изпълнения в чалга клубове, абитуриентски тоалети като на порно-актриси и плоски разсъждения за това, че държавата им е длъжна за всичко. В тази публикация няма да прочетете нищо за тези млади обаче, а ще обърнем внимание на тези, за които образованието все още означава нещо повече от ненужен тормоз и препятствие да бъдеш себе си.

Преди известно време попаднах на едно интересно проучване на навиците и ценностите, които определят поведението на новите млади. Така най-общо можем да наречем поколението израснало и формирало се в новото хилядолетие. Проучването е проведено в САЩ, а както всички много добре знаем, случващото се там, при нас се пренася след поне едно 3-5 години. В България някак си през последните години новото поколение се превърна в синоним на деградация.

Оказва се, че традиционната мерна единица за успех и благополучие – покупка на къща и кола, вече не е актуална. За днешните млади това по-скоро показва за остарял начин на мислене, който все по-трудно си намира място в съвременното общество. За хората на възраст около 30 години, покупката на недвижимо имущество и автомобил се свързва все повече с главоболие и непрактичност. Приоритет за тях са гъвкавите графици в работата и финансовата и географска независимост. Ето защо покупката на жилище е ограничаваща.

Отдавна отмина времето, в което започвайки работа в една фирма, там се пенсионираш. За нашите и техните родители престоят на едно работно място или смяна на най-много още едно или две такива, докато са били в трудоспособна възраст е било нормално. Днешният облик на бизнеса е много по-динамичен и промяната на работното място е нормална част от ежедневието на младите. Причините могат да варират от по-добро заплащане, до по-голяма възможност за развитие. Все по-често се срещат и млади хора сменящи работата просто, защото не им харесва как е устроена обстановката в офиса. Други просто след 3-5 г. започват да се чувстват изчерпани и имат нужда от нови предизвикателства.

В това динамично ежедневие, покупката на собствен дом се оказва непрактична, защото това те обвързва с едно определено място, от което всяка сутрин трябва да пътуваш, за да стигнеш до офиса си и обратното. За това и младите предпочитат животът под наем. При него с промяна на работата, могат да променят и мястото, на което живеят и така да си спестяват загубата на време в задръстванията в пиковите часове. Друг пример тук може да бъде покупката на ваканционен имот. Покупката на къща край морето или планината, отново води до задължението всяка отпуска да я прекарат на едно и също място. Вместо това младите обичат да пътуват и всеки път да бъдат на друго кътче на света.

Ето защо недвижимите имоти за младите са по-скоро утежнение и допълнителни главоболия. Все пак те трябва да плащат данъци за тях, да влагат средства за поддръжката им и да се притесняват, по какъв начин да опазят имота си от набезите на крадци.

Личният автомобил постепенно започва да остава на заден план. Младите предпочитат все повече да използват таксита за предвижване, от колкото сами да шофират. В развитите страни (къде е правено и самото проучване) разходът за поддръжка на собствен автомобил и този да използват таксиметрова услуга е почти един и същ. Практически нуждата от шофиране за тях е отпаднала, при положение, че могат да вземат такси, което си е кола с личен шофьор. Това отново разтоварва бюджетът им от разходи за данъци и застраховки.

Единственото нещо, за което според младите си струва да се влагат средства са преживяванията. Те обичат да пътуват, да практикуват екстремни спортове вдигащи адреналина и да правят всеки ден нещо ново. По този начин те се социализират в новия свят. Преживяванията пораждат снимки и спомени. Те от своя страна се пренасят в социалните мрежи и получават редица вдигнати палци. За младите отговорът дали да бъдат приятели с някого или дали някой ще бъде допуснат в средата им, често се крие в качените снимки и разкази в профила в социалните мрежи. Един човек е много по-интересен събеседник ако разказва за новите и невероятни места, на които е бил последната година или екстремните си преживявания, от този, който разказва колко неща е ремонтирал в къщата си. Социалното взаимодействие между хората е от решаващо значение за това дали те се чувстват щастливи или не.

Всъщност зад тази коренна разлика в ценностите и поведението на новото и старите поколения, се крие едно много просто обяснение. Нашите родители не са били в състояние да пътуват толкова често, колкото го правят днес младите. В техни младини не е имало възможност за толкова много забавления. Ето защо, те са инвестирали в къщи и коли. Това е било основното, към което са се стремели и постигането му им е давал определен по-висок статус в обществото. Днес тези ценности са различни, а за утре можем само да гадаем.


Всеки, който смята, че публикацията е интересна и иска да чете и други такива, може да хареса страницата на блога Икономика и общество, за да вижда най-новите публикации в блога.