Хитреците от Хитрино


"Грешка Спасе, казал таралежът и слязъл от четката за дъски." С тези прости думи можем да опишем опита на община Хитрино да разпредели първите 150 хил. лв. без ДДС от предоставените 30 млн. лв. за възстановяването на селото след трагичния инцидент. На кратко какво се случи. Община Хитрино публикува в събота покана за доставка демонтаж и монтаж на дограма за администрацията на с. Хитрино, Младежкия дом и Читалището. Предвид климатичните условия, от общината се възползваха от текстовете в закона за обществени поръчки, които при извънредни обстоятелства им дават възможност да избират доставчик на услуга без конкурс. Поканата бе отправена към фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД от град Карнобат.

Буди недоумение защо посочената от общината фирма е от гр. Карнобат, който се намира на над 80 км., при положение, че само на няколко километра в гр. Шумен има фирми предоставящи същите услуги и разполагащи със собствени производствени бази.

Самата фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД изобщо пък не се занимава като предмет на дейност с производство и монтаж на дограма нито разполага с ресурсите да го направи. (можете да видите цялото описание тук) Всичко това показваше, че за да се справи с поставената задача, фирмата ще трябва да наеме друга фирма – подизпълнител, която да изпълни заданието на общината. Разбира се за тази скромна услуга тя ще си начисли определена сума, а това преминаване през няколко фирми ще оскъпи допълнително цената. Казано по-ясно от предвидените 150 хил. лв. най-вероятно 100 хил. лв. щеше да вземе фирмата, която да изпълни поръчката, а останалите 50 хил. лв. да си ги прибере фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД за посредничеството. (обратното съотношение би изглеждало стряскащо нали?)

След публикуването на това разкритие в блога ми, нямаше почти никакъв отзвук в медиите. Единствено от в. Банкеръ се престрашиха да дадат гласност на случая. Оказва се обаче, че въпреки привидното медийно мълчание, на някой от правителството все пак му е направило впечатление. Така на 20 декември на сайта на община Хитрино се появи нова покана със същия предмет, но този път към фирма „България Пласт Трейд“ ЕООД, която е от гр. Шумен и е специализирана в монтаж и демонтаж на алуминиева и ПВЦ дограма. Интересното е, че за фирма "К. M. C. БЪЛГАРИЯ" ООД общинарите от Хитрино са били уверени, че тя ще се справи с трудната поръчка само за 10 дни, а за „България Пласт Трейд“ ЕООД, която явно има натрупан вече опит се дават 20 дни.

Не помня кой точно беше казал, че всичко е добре, когато свършва добре, но имам лошото предчувствие, че това няма да бъде края. Все пак имаме 30 млн. лв. извадени на масата. В този случай явно реакцията ми, макар и в качеството ми на обикновен блогър, успя да доведе до положителна развръзка. Все пак остават едни 29,75 млн. лв., които трудно бих успял да проследя сам и за това трябва, както медиите, така и цялото общество да продължава да упражнява контрол над разпределянето им. Все пак става дума за нашите пари и от нас зависи те да не бъдат откраднати, а използвани по най-добрия начин.