Фалшивите новини са болестта на социалните мрежи

Фалшивите новини могат да се нарекат болестта на социалните мрежи. Количеството на информацията в интернет се увеличава главоломно, а новинарският поток вече е толкова бърз и всеобхватен, че става почти невъзможно да откроим истината. Всяка медия или блог се надпреварват в това да спечелят, колкото се може повече кликове и трафик. В тази битка обаче някои често загърбват трудноемкото създаване на качествено съдържание и просто започват да си измислят новини.

снимка: www.offnews.bg

Например, преди броени дни попаднах съвсем случайно във Facebook на сайта Offnews 101. Вниманието ми бе приковано от споделена новина "Лекарите от Разград гръмнаха! Пиян джигит с БМВ е помел малката Крисия на пешеходна пътека…“ След като го посетих лесно се убедих, че това е поредната фалшива новина. Сайтът имаше три публикации и многобройни реклами за продукт, който гарантирано ще нарака жените да правят фелацио на всеки мъж. Тъй като сайтът използваше името на друг новинарски сайт Offnews, който вече се е утвърдил сред читателите, то не малко хора в желанието си да разпространят шокиращата новина споделяха, без дори да са обърнали внимание на източника. Така лавинообразно тази фалшива новина започна да се разнася в социалните мрежи. Журналистите от истинския сайт Offnews реагираха веднага и след подаден от тях сигнал до ГДБОП сайтът преустанови дейност.

При този сайт обаче фалшивите новини можеха лесно да се разпознаят, а законът да даде възможност на органите на реда да го премахнат от интернет пространството. Други обаче са доста по-коварни. Реакцията на ГДБОП тук бе, защото сайтът разпространяваше и информация, касаеща животът на вицепремиера Валери Симеонов. Също така се използваше и име на друга медия, която има права над него. Съществуват сайтове, които не дублират имената на наложили се медии, а използват сходни до тях, с цел потребителите да се объркат. В някои дори и логата са близки и целият облик на сайта. Новините пък не са толкова крещящо шокиращи или трудно проверими.

Истинската опасност обаче дебне от сайтовете, които не просто разпространяват фалшиво съдържание, за да печелят трaфик, а взимат част от истината и я представят манипулативно. Например преди няколко дни срещнах друга публикация, че централата на политическа партия ГЕРБ е осъмнала с няколко бесилки. http://www.gudelnews.com/2017/08/blog-post_232.html Абстрахирайки се от гръмкото заглавие, в самата публикация може да се прочете, че въпросните 6 бесилки са били открити „някъде“ по столичния булевард Христо Ботев и според авторите, в неговия край се намира НДК, а до нея е централата на партия ГЕРБ и това означава, че бесилките са послание към партията. Дори и да оставим на страната тази странна асоциация и извод, жителите на София много добре знаят, че централата на политическата партия се намира по-скоро в близост до бул. Витоша, от колкото бул. Христо Ботев.


Какъв е смисълът от фалшивите новини? Най-общо казано техните цели са няколко. Те могат да търсят създаване на по-голям трафик към някоя медия, както в описания в началото пример. Друг смисъл те придобиват в арсенала на политическия ПР. Често, за да се дискредитира политически опонент се използват именно подобен тип новини. Честотата им на появяване се увеличава особено силно в предизборните кампании.

Фалшивите новини не са ново явление, но просто мащабите им придобиха чудовищни размери. Още преди 15-20 години, когато жълтата журналистика изживя своя апогей, именно фалшивите новини стояха в основата на огромните тиражи. Историите за звездите бяха шокиращи като например това, че Слави Трифонов има имплантирана златна ноздра. Тогава тези медии обичаха да измислят и продават фалшиви истории, защото истината не бе толкова шокираща за читателите. Трудно и потърпевшите можеха да потърсят правата си, защото собствениците на тези медии се бяха скрили удобно зад офшорни компании. Тогава с няколко промени в законодателството ситуацията бе преодоляна. Днес обаче свободата да останеш анонимен в интернет, дава възможност да се разпространяват какви ли не лъжи по адрес на всеки, който би представлявал обществен интерес. Фалшивите новини са новият и модерен спам, но не в пощите ни, а в информационния поток, който преминава пред очите ни. Също като него се разпространяват бързо и до много хора. Тя залагат на количеството и това, че поне 5 или 10 процента от хората, които ги видят няма да ги разпознаят и така капка по капка се създава океан от заблуди.

Някои медии като Нова телевизия ясно съзнават отговорността, която носят пред обществото и се борят срещу разпространяването на фалшивите новини. Медията е изградила платформа, на която всеки, който изпитва съмнения относно истинността около тиражирана информация в мрежата, да я подаде към журналистите и те ще проверят дали новината е достоверна или не. Всичко е направено лесно и удобно за всеки на https://nova.bg/proveri. Екипът на Новините на NOVA ще ги проверява и щe публикува част от тях в секцията, класифицирайки ги като „достоверни/недостоверни“ или „частично достоверни“, с кратко обяснение защо новината попада в дадена категория. Всеки изпратил линк на новина за проверка ще получи официален отговор от Новините на NOVA.Чрез изпращане на линк на новината в системата, тя ще достига до дежурeн редактор на Новините на NOVA. От медията поясняват, че за да бъдат одобрени за проверка и проверени, изпратените новини трябва да са свързани със събития, които са от значителен обществен интерес, да са публикувани на български език в български сайтове и в рамките на 24 часа, считано към момента на изпращането им за проверка. Всеки потребител има право да изпраща до пет новини в рамките на един календарен ден.

Като допълнение към основната услуга, всяка седмица водещ репортер от Новините на NOVA във формата на подробен анализ ще предоставя информация за това как е направил проверка на дадена новина, изпратена от потребител на сайта, какви са инструментите, които е ползвал и по този начин своеобразно ще предава своята професионална експертиза на потребителите с цел да изостри вниманието им към това как да четат новините критично.

Между временно мога да ви дам и няколко лични съвета как да разпознаете фалшивите новини. На първо място обърнете внимание на канала, по който те достигат до вас. Обикновено среда за това се оказват социалните мрежи като Facebook. Важно е кой споделя новината – Ваш приятел или профил фантом, който споделя в различни групи в мрежата едно и също и има огранияен брой приятели и информация за себе си.

Друг момент е медията, в която е публикувана самата новина. Ако не сте я чували никога, то най-вероятно е фантомна страница търсеща внимание или генериране на по-голям трафик. Тези кухи сайтове са просто носители на конкретната новина. Голяма част от тях са създадени именно, за да се разпространи конкретна информация. Попадайки на такъв вие лесно можете да го познаете ако погледнете по-внимателно информационния поток в него. Тъй като това са сайтове еднодневки, новините в тях са малко наброй и често почти всички са качени в рамките на един или два дни. Целта е да се постигне внушение, че това е истинска медия с много новини. Също важен момент е дали сайтът има публикувани контакти за обратна връзка или представяне на самата медия. Сайтовете еднодневки обикновено нямат описание, кой и защо ги е създал и не предоставят контакти за връзка с тях. Често линковете в тях дори не работят и не водят до никаква информация, а около самата публикация е обсипано с реклами.

Други пък се опитват да имитират вече създадени и наложили се медии. Описаният в началото на публикацията случай е именно такъв. С тази малка заблуда те се опитват да заблудят читателите и да представят фалшивите новини като достоверни.

Разбира се ако всичко това ви се струва сложно и забързаното ви ежедневие не ви оставя време да се съсредоточите и обследвате всяка новина, можете просто да се доверите на пита на екипа на Нова телевизия и да подадете съмнителната новина през платформата https://nova.bg/proveri за проверка.

В платформата вече могат да се видят някои фалшиви новини, които се разпространяват:

Българските граничарски кучета заминават за евтаназия!
Връщат знака, когато снимат за скорост?
Бившият външен министър Младенов прие исляма в Ирак и стана шиит
Безплатен градски транспорт в София
Радев обяви официално за казармата. От март догодина започваме с призовките - 40 000 младежи ще постъпят в казармата

Добрата новина тук, ако можем да изведем такава е, че колкото повече се говори за проблема с фалшивите новини, толкова по-сериозна медийна хигиена си изграждаме всички ние. Информация ще започне да бъде търсена все повече от медии заслужили по някакъв начин доверието на потребителите и така ще се отсее качествената журналистика от поръчковата. Това също така ще стимулира и самите медии да полагат повече усилия, за да поддържат ниво на качество и няма да се впускат в първосигнално препечатване на новини с цел да бъдат на гребена на вълната.

Всеки, който смята, че публикацията е интересна и иска да чете и други такива, може да хареса страницата на блога Икономика и общество, за да вижда най-новите публикации в блога.