Вижте кои са заразените марки яйца и къде се продават


В четвъртък българският потребител бе подложен на нов истеричен скандал. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) разпространи новина, че в търговските вериги в България са открити яйца съдържащи големи дози фипронил. В резултат на предприетите мерки от БАБХ за засилен мониторинг на яйца и яйчни продукти е констатирано съдържание на фипронил над нормата в яйца от фирмите "Консорциум Агробизнес“ АД и "Агроинвестпродукт“ ООД.

Върху черупките на яйцата има следните номера: 3BG04001, 1BG04001 и 3BG04003. Въпреки че съдържанието на фипронил е 0,027 мг/кг, което е значително под опасната доза за човек от 0,72 мг/кг от БАБХ съветват потребителите, които са закупили яйца с горепосочените маркировки да не ги консумират, а да ги върнат обратно в обектите, от които са ги закупили.

В цялата тази суматоха обаче от БАХБ не сметнаха за необходимо да обявят, за кои марки става въпрос, за да може потребителите вместо да изпадат в паника, че са погълнали от заразените яйца, спокойно да проверят своите хладилници. Така изведнъж паниката се прехвърли върху целия сектор, а не върху конкретните свързани фирми "Консорциум Агробизнес“ АД и "Агроинвестпродукт“ ООД. Тази защита на марките на въпросните фирми удобно предпазва бъдещите печалби и позволява на марките със заразени яйца да продължат да се продават без проблем. Ето как поради констатирани нарушения на две свързани фирми, вината се поема от всички фирми работещи в сектора.


Кратка справка в сайта на "Консорциум Агробизнес“ АД обаче ни дава доста по-пълна картина и можем да разберем, под кои търговски марки въпросната фирма присъства на българския пазар и в кои търговски вериги се продават заразените яйца. Странното е, че от БАБХ явно по някаква причина не са сметнали за необходимо да предоставят на потребителите тази информация, която е общодостъпна.


Яйцата на Консорциум "Агробизнес" се продават във веригите "Лидл", "Кауфланд", "Фантастико", "Метро" и от дистрибутора Д и Д "Комерс енд Деливъри".

Тръговските марки, под които фирмата предлага своите яйца са Хоризонт, Д и Д, Фантастико. Ето и как изглеждат опаковките им. Така ако сте пазарували яйца от някоя от споменатите големи търговски вериги и опаковката им съвпада с посочените по-долу, веднага трябва да проверите партидния номер.


А защо законът дава право на БАБХ и Министерството на земеделието да прикриват истината от потребителите? Може всеки сам да си намери подходящ отговор. Да, количеството фипронил не е в смъртоносни количества, но надвишава повече от 5 пъти допустимите норми. Дали за малките деца и особено бебетата, които тепърва прояждат храна и се захранват с жълтък, това не е наистина опасно количество?

Сякаш, за да потвърдим, че живеем в уникална държава, на снимка на продуктите в сайта на фирмата, се виждат яйца с един от кодовете, за които от БАБХ предупредиха да се внимава.


Проверка в търговския регистър пък показва, че "Агроинвест продукт" и "Консорциум агробизнес" са свързани помежду си дружества. "Консорциум агробизнес" се представлява от Светослав Деведжиев, а "Агроинвест продукт" е съсобственост на съпругата му Теодора Деведжиева и на Яна Милева. Освен в птицевъдния сектор Теодора Деведжиева през годините е участвала в управлението на различни фирми, свързани с контролирания от баща й Данчо Лазаров бивш приватизационен фонд "Сиконко холдинг". (Повече за трагичната му съдба можете да прочетете в статия на сайта Дневник от 2005 г. "На вниманието на прокуратурата")

Този абзац може би отговаря на въпроса защо този мега-скандал излагащ на риск живота и здравето на хиляди българи се опитва да бъде потулен и отговорността да бъде прехвърлена и размита сред всички производители на яйца.

Всеки, който смята, че публикацията е интересна и иска да чете и други такива, може да хареса страницата на блога Икономика и общество, за да вижда най-новите публикации в блога.