Интересът към новите квартали в София изпреварва предлаганетоАктивното търсене на жилища в новите райони на София вече изпреварва предлагането. Квартали като Витоша, които допреди няколко години не попадаха в обсега на купувачите и се считаха за неатрактивни, вече се радват на сериозен интерес, а голяма част от сделките се сключват още на етап „зелено“. Благодарение на активния пазар, строителните предприемачи бързо успяха да насочат инвестициите си към новите терени, но в момента се наблюдава леко разминаване между търсенето и предлагането. Въпреки това, цените на имотите във Витоша се задържат стабилни и все още са под средните стойности за столицата.


Облагородяването на новите терени дава едно голямо предимство – разпределението на свободното пространство. София е сравнително гъсто населен град и усвояването на нови площи се осъществява трудно. Именно затова новите пространства са ценни за развитието на града.“, посочва Теофил Петров, изпълнителен директор на Green Life.

Не всеки район обаче има потенциал за урбанизирине, уточняват от компанията. Когато избират имот, купувачите обръщат голямо внимание на заобикалящата среда, а кв. Витоша има богата природа с впечатляваща гледка към планината. Наличието на зелени площи във вътрешността на квартала и основните транспортни връзки - бул. Симеоновско шосе и Околовръстния път, са факторите, които най-много влияят при процеса на покупка.

Кварталът е предпочитан от младите купувачи, които търсят достъпни жилища в райони с добавена стойност, а тук това е природата.“, посочва инж. Веселин Канин, изпълнителен директор, направление „Градски имоти“ в Green Life Developments & Resorts. По думите му отсъствието на стари панелни блокове в квартала е стъпка напред в подобряването на общия облик на София.

Макар и нов, кварталът вече предлага всички необходими социални услуги. Има изградени супермаркети, болници, детски градини и училища, а множеството зелени пространства и детски площадки създават подходяща среда за отглеждането на деца.

Близостта до Студентски град позволява на хората, които обичат нощния живот, да се забавляват извън кв. Витоша, без да нарушават спокойствието на живущите.“, допълни още инж. Веселин Канин.


Заради динамичното развитие и перспектива на района, компанията Green Life Developments & Resorts избира именно кв. Витоша за новия си жилищен проект. Vita Verde е разположен на ул. Георги Райчев в непосредствена близост до една от основните пътни артерии на столицата – бул. Симеоновско шосе. Комплексът се състои от три сгради, всяка от които има по 4 етажа, следвайки тенденцията за ниско строителство в района. Зелените площи заемат почти 50% от целия парцел, което създава атмосфера на извънградско жилище. Предлаганите апартаменти са общо 116, а цените на двустайните жилища започват от 59 500 €.

Бързото реализиране на апартаментите в Alfa apartments в ж.к. Младост – над 100 жилища за по-малко от една година, показа, че на пазара има недостиг на имоти в средния ценови сегмент и новият ни проект Vita Verde е насочен към същия вид купувачи“, посочи инж. Веселин Канин.

От компанията инвеститор очакват цените в Южните райони да останат стабилни и интересът към тези квартали да се задържи.