Прах в очите на хората

 Анализ на Христо Христов


Ако сте гледали новините по БТВ в неделя вечер, щяхте да чуете, че за пореден ден в София нивата на замърсяване на въздуха са надминали нормалните и столицата е била обвита в облак от фини прахови частици. Това разбира се е вярно. Дори и телевизията го представи твърде „меко“. Снимката, която виждате е направена в неделя 07.01.2018 г. около 14 ч. Така изглеждаше един от основните булеварди в София и официално правителствено трасе – бул. България. Някъде в далечината ако се вгледате малко повече можете да видите
силуета и на Витоша.

От БТВ не правят разследване по темата, но казват, че това невероятно замърсяване на въздуха според експерти се дължи на прекомерния брой стари и без катализатори автомобили, които не изпълняват последните еконорми. Ако сте жители на София обаче това твърдение на въпросните експерти би ви се строило доста странно. Разбира се колите замърсяват въздуха, нека не си спестяваме истината, а колите в столицата се множат ежегодно. Само че има някои сериозни пропуски в тази теория. Първо това замърсяване бе отчетено в неделя. Почивен ден, в който трафикът в София е значително по-малък от обикновен делничен ден. Странно е как при по-малък трафик на автомобили измервателните уреди за чистота на въздуха скачат. Фрапиращото в тезата, че автомобилите са най-голямата злина на света е фактът, че по време на коледните и новогодишни празници столицата бе почти празна и трафикът на автомобили бе намалял с повече от 60%. Това логично би трябвало да означава, че въздухът, който са дишали тогава софиянци е бил най-чист. Е да, ама не. Дори тогава нивата на замърсяване бяха надскочили границите си.

Източник: www.airtube.info
Какво означава всичко това ли? Много просто - мантрата, че автомобилите са виновни за мръсния въздух в София се оказва една голяма лъжа и измама. Не, не ме разбирайте погрешно, автомобилите замърсяват въздуха, но просто не могат да предизвикат сами това чутовно обгазяване, което виждаме в момента. Нека вметнем и че в София стандартът на живот е най-висок в страната и дори надмина на няколко пъти средното за ЕС ниво. Това означава и по-високи възможности на жителите на града и разбира се по-нов автопарк в сравнение с останалите градове на страната. А колкото по-нов е автомобилът, толкова по-малко замърсява.

Защо обаче се поддържа тезата за автомобилите? Защото все някой трябва да бъде виновен и принесен като жертвено агне. А какво по-хубаво ако и от това могат да се направят пари? Според статистиката изнесена от БТВ в София около 100 хил. автомобили нямат катализатори, които да причистват изгорелите газове. Средно този уред би струвал на шофьорите около 500 лв. (без труда за монтирането му) това означава, че от джобът им ще излязат 50 млн. лв. ако искат да бъдат изрядни. Все пак шофьорите са свикнали да плащат, какво са за тях едни нови 50 млн. лв нали? Плащат, гражданска отговорност, плащат пътен данък, плащат годишни технически прегледи, плащат автокаско, плащат винетки, а скоро и ТОЛ система ще им бъде въведена, за да плащат допълнително за лукса да използват автомобил. Общината се е погрижила и за тези, които решат, че това което се пропагандира не е вярно и не си вземат катализатори. Предвидени са патрули на КАТ, които ще спират автомобилите замърсяващи въздуха над допустимото от движение.

Тук обаче се създава предпоставка за пълен правен хаос, който може да завърши с поредица от осъдителни дела за общината. Първо никъде в българските закони не е записано, че наличието на катализатори на автомобилите е задължително. Според законодателството действащо в момента колите с катализатори се ползват с 30% отстъпка от годишния данък за тях. Тук дори няма и да споменаваме, че някои от автомобилите са фабрично без катализатори. Така собственикът на спрян от движение автомобил може спокойно да заведе дело срещу Софийска община, което разбира се ще спечели, а разходите и обезщетенията ще бъдат платени от данъкоплатците в гр. София.

На следващо място трябва да отбележим, че КАТ София и КАТ Добрич например, нямат много общо освен буквите КАТ. Ако автомобилът ви е с регистрация издадена от КАТ Добрич и решите да си я смените по една или друга причина с такава от КАТ София, то колата трябва да мине всички процедури по нова регистрация, а не само да бъдат сменени номерата. Или казано по-просто нищо, че КАТ Добрич, ви е дала регистрационен номер след като е направила проверка, че колата е ваша и изпълнява техническите изисквания, от КАТ София не могат просто така да ви дадат нови регистрационни номера, а трябва да направят на ново проверката. А това вече означава, че КАТ София, нямат право да свалят регистрационните номера и да спрат от движение автомобил регистриран, от който и да е КАТ в страната. Дори нямат право да спират от движение и автомобили регистрирани от самите тях, защото те вече са ги регистрирали веднъж и са потвърдили, че всичко с тях е наред.

Реално погледнато няма как да бъдат ограничени или спирани колите без катализатори. Това, което може да направи и е в правомощията на кмета на София е да се въведе изискване при регистриране на МПС в столицата то задължително да бъде с катализатор. Но тази мярка ще важи за регистрираните тепърва автомобили или пререгистрираните такива. Дори и да се направи това, всеки ще може спокойно да си регистрира автомобила без катализатор в град Перник например и да си го ползва в София. От това упражнение отново замърсяването няма да бъде намалено, а данъците вече няма да влизат в бюджета на столицата, а в този на други градове.

Но къде все пак са проблемите?

Прекомерното замърсяване на въздуха в София е факт и няма нужда от специални измервателни уреди, за да бъде регистрирано. То се забелязва и с просто око (снимката в началото говори сама). Обясненията на софийска община и редица други институции, че за мръсният въздух над София са виновни автомобилите е просто бягане от отговорност и затваряне на очите пред сериозните проблеми. 
Снимките, които виждате направих на 07.01.2018 г. между 12:30 и 14 ч. в от кварталите Красно село и Стрелбище. На тях ясно се виждат димящи с пълна пара комини както заводски, така и битови. Тези комини обаче някак си липсват от всичките медийни анализи по темата. 

кв. Манастирски ливади

кв. Малинова долина

Също така сериозен замърсител на въздуха са и бетоните възли разположени в някои от нововъзникващите квартали като Манастирски ливади, Витоша, Малинова Долина и др. В този контекст трябва да споменем и десетките строителни площадки в столицата, на които се лее непрекъснато бетон, а тежка техника кръстосва улиците на града.

кв. Манастирски ливади, юли 2017 г.

За тях обаче също не се говори. Не е ясно и правени ли са някога проверки за нивата, с които те замърсяват въздуха. Зад това мащабно строителство стоят милиони левове, на едри бизнесмени, които по някога се оказват и политически спонсори. Фрапантно за мен лично като гражданин е и дадената възможност в жилищни квартали да бъдат изграждани бензиностанции. Колкото и да е ограничен досегът на отровните горива до въздуха, такъв има и обгазяването на живущите в близост е факт.

Графика: Дял на хората, които не могат да си позволят адекватно да отопляват дома си. (2016 г.)
Източник: Евростат

Безспорно другият най-силен замърсител на въздуха е използването на твърдо гориво за отопление. Това е характерно за ромските гета, в столицата. Според данни на Евростат за 2016 г. над 39% от българските домакинства не могат да си позволят да отопляват в достатъчна степен дома си. Това е и най-високият дял в страните от ЕС, а средното ниво за съюза е 8,7%. Въпреки относително добрите данни за заетостта, потреблението и износа през последните 2 години, абсолютната бедност в България е много висока, а бедните хора обичайно се топлят с най-евтиното гориво, когато изобщо се топлят, което прави инициативите за чист въздух изключително трудни за прилагане. А като прибавим към това, че в политически аспект бедният народ лесно се контролира и води, то справяне с проблема няма да видим в обозримо бъдеще. Просто за пореден път от данъкоплатците ще бъдат взети едни пари, за да бъде уж решен един сериозен проблем. След като това не стане, просто ще се искат още пари за нови екотакси. Явно тази схема изглежда доста по-логична и безопасна за институциите от това да се установят истинските причини за тровенето на над 1 млн. души.

Всеки, който смята, че публикацията е интересна и иска да чете и други такива, може да хареса страницата на блога Икономика и общество, за да вижда най-новите публикации в блога.