Мутант превзема банков офис

Новини
Нестандартна пoп-ъп* изложба отваря само за един уикенд във Варна

"Изкуството не е това, което виждаш, а онова което караш другите да виждат." 
Едгар Дега


Този уикенд Варна става свидетел на нестандартна поп-ъп* изложба, която ще „разбие“ представите за стандартно бизнес и офис пространство. „Мутант – втора природа за материал, форма, тема“ трансформира един обикновен наглед банков офис само за три дни, представяйки тринадесет млади и утвърдени български автора, които живеят и творят на различни места в България и Европа.

Изложбата е част от проекта за изкуство, култура и иновации ПРОТОТИП на СЖ Експресбанк, който провокира публиката с различни инициативи вече повече от година. Авторите представят над четиридесет разнообразни произведения, които ще помогнат на посетителите да погледнат по различен начин на съвсем обикновени наглед предмети като дреха, бижу или декоративна фигура.

Изкуството, провокирайки ни с нестандартно мислене и гледни точки, ни помага да оцеляваме в една постоянно променяща се среда и да подхождаме различно към решаване на комплексни проблеми. Тук идва и ролята на ПРОТОТИП, за да погледнем с други очи не само на изкуството, но и на всичко, което ни заобикаля, включително и на самите себе си”, обяснява Арно Льоклер, главен изпълнителен директор на СЖ Експресбанк. „Подкрепа на проекти, свързани с изкуство, е мисия за нас повече от десетилетие, а с ПРОТОТИП банката застава зад една идея, която съчетава иновации и изкуство в едно и цели да доближи изкуството до хората, да го направи разбираемо и близко до тях“.


Моника Балчева, мениджър „Комуникации“ в СЖ Експресбанк, която започва ПРОТОТИП като вътрешен стартъп, добавя, че проектът подкрепя млади български творци, развиващи се в различни сфери на съвременното изкуство и по този начин подпомага развитието на културата в България. Моника разказва, че това не е първият път, в който офис на банката се превръща в изложбено пространство за няколко дни.


Началото беше поставено през 2017 г. с подобно събитие в София. Искахме да покажем, че всичко около нас е в процес на постоянна трансформация. Банковото пространство се превърна в изложба, с която провокирахме посетителите да погледнат различно на един обикновен и „стерилен“ банков офис, като им покажем по разбираем и интересен начин съвременното българско изкуство“.

ПРОТОТИП ще продължава да реализира още събития, лекции и работилници на тема „изкуство“ за малки и големи. Паралелно със събитията, банката усилено развива и уеб-платформата www.prototype.bg, в която представя различни културни събития, автори и информация за предстоящите инициативи, които са част от платформата.

Офисът на тазгодишното събитие във Варна на ул. Преслав № 69 неведнъж е бил домакин на творчески събития, плод на различни партньорства, като Празник на музиката, Нощ на музеите и др. Откриването на изложбата „Мутант – втора природа за материал, форма, тема“ е на 20 юли от 18:30 часа и ще приема любопитни посетители през целия уикенд на 21 и 22 юли от 10:00 до 23:00 часа.

Авторската селекция и подредбата на изложбата е поверена на кураторите от Студио Комплект (Бояна Гяурова и Адриана Андреева), които са с дългогодишен опит в сферата на дизайна и съвременното изкуство. Основен принос за преобразяването на банковия интериор има Ева Вентова – утвърден сценограф с ярък подход при специалните пространствени оформления.

Ще видите творби на Нева Балникова, Силвия Чанева, Стампа, Женя Адамова, Артелие и Николета Носовска, Николай Сърдъмов, Рада Дичева, Цеца Геоpгиева, Капка Канева, Евгениа Илкова, Надежда Петрова, Благовеста Кенова и Емилия Емилева и очаквайте техните специални интервюта в „Атлас“.